Se spune ca suntem ceea ce mancam, dar ti-a trecut vreodata prin cap ca alimentele pe care le mananci pot avea efect asupra mobilitatii corpului tau? Nutrientii continuti de anumite alimente sunt responsabili pentru dezvoltatea sistemului osos, a muschilor, repara si inlocuiesc tesuturi, stimuleaza activitatea cerebrala, si mentin inima in stare buna de functionare. De asemenea, este stiut faptul ca dieta poate influenta aparitia diabetului de tip 2 si a problemelor de inima, dar poate sa si contribute la dezvoltarea osteoporozei. Deci, este important ce mananci, dar si in ce cantitati si cum tii in echilibru numarul de calorii pe care le introduci in corp si cele pe care le consumi zi de zi. Simplul fapt ca ai cateva kilograme in plus poate duce la probleme de mobilitate si discomfort, fara sa mai vorbim de probleme de sanatate.

  • A manca sanatos nu este deloc complicat

Desi sunt multe carti si diete care promit sa te ajute sa slabesti, sa arati fabulos, si sa duci o viata sanatoase pana la adanci bratraneti, mancatul sanatos nu este deloc complicat. Daca respecti cateva reguli simple, poti foarte usor sa treci de la un regim nesanatos la unul sanatos, fara sa fii doctor in nutritie sau sa cheltuiesti o avere pe carti si compendii din domeniu.

Asadar, incepe prin a elimina din dieta alimentele procesate si indreapta-ti atentia spre cele in stare naturala, cum are fi legumele si fructele. Din pacate, rafturile magazinelor sunt intesate cu alimente procesate, ce au o valoare calorica ridicata si nutritiva scazuta. In alte cuvinte, mancam dar nu ne hranim. Stomacul nostru este plin, dar organismul nu capata acei nutrienti valorosi care il ajuta sa se protejeze si sa ramana sanatos. Ca urmare ne ingrasam si ajungem sa avem diverse probleme de sanatate.

O dieta sanatoase este si o dieta diversa. Trebuie sa te asiguri ca ai putin din toate, prin rotatie, astfel incat sa asigur organismului tau totii nutrientii esentiali. Fructe, legume, cereale integrale, proteine, toate trebuie sa fie prezente in meniu, intr-o forma sau alta, de-a lungul unei saptamani. Nu trebuie sa mananci carne zilnic, de exemplu, pot sa o faci mai rar sau poti sa o inlocuiesti cu alte surse de proteine, cum ar fi ouale sau diversele tipuri de legume boabe.

  • Tine numarul de calorii in evidenta

Unul din imediatele efecte ale unei diete nesanatoase este luatul in greutate. Degeaba traiesti cu impresia ca nu mananci mult si, deci, nu ar trebui sa te ingrasi dar totusi se intampla, pentru ca daca nu mananci ce trebuie si cat trebuie, kilogramele se aduna cu usurinta. Ca sa iti tii greutatea sub control, are trebui sa ai in evidenta cate calorii introduci in corp prin diet si cate din ele arzi in timpul zilei, prin efort fizic. De aici si necesitatea de a face exercitii fizice si miscare, pentru a ne asigura ca ce consumam se si arde.

Nu iti face probleme ca portiile mai mici de mancare sau faptul ca mananci mai multe legume, te vor face sa simti foamea mai des. Daca optezi pentru alimente bogate in nutrients, cum ar fi vitaminele si fibrele solubile, corpul tau va fi bine hranit si nu vei simti senzatia de foame. Este recomandat sa ai 3 mese pe zi, cu gustari intre ele. Gustarile de asemenea trebuie sa fie alegeri sanatoase, nu chipsuri sau dulciuri. De tinut minte este faptul ca nu ar trebui niciodata sa sari peste micul dejun. Un mic dejun sanatos si hranitor iti va oferi tot ce ai nevoie in prima parte a zile, astfel ca nu vei manca pana la amiza cu siguranta si vei avea toata energia de care ai nevoie.