Nu trebuie sa fii sportiv de performanta ca sa suferi de dislocare de umar. Acest tip de accidentare este unul destul de frecvent, chiar si in randul oamenilor care nu practica sporturi sau activitati fizice cu regularitate. Din pacate, un umar dislocat poate fi destul de dureros si poate limita mobilitatea unei persoane in mod considerabil. De asemenea, deoarece umarul este cea mai mobila articulatie a corpului nostru, este si cea mai expusa la riscul de dislocare, chiar si in mod repetat.
Cand vine vorba de dislocarea unui umar, exista doua tipuri. Putem vorbi de o dislocare partiala, sau subluxatie, atunci cand partea superioara a humerusului iese partial din cavitatea glenoida, ce reprezinta locasul in care articulatia sta atunci cand se misca normal. Mai putem vorbi de o dislocare totala, atunci cand articulatia iese in mod complet din cavitatea glenoioda. Din nefericire, exact mobilitatea prea buna a umarului va face acest tip de accidentare sa se repete daca nu suntem atenti. Un umar poate fi dislocat in jos, in spate, sau in fata, in functie de tipul de miscare ce a dus la accidentare.
- Cum putem stii ca am suferit o dislocare a umarului?
Deoarace putem simti durere in zona umarului din mai multe motive, este bine de stiut ce simptome pot fi asociate dislocarii de umar, pentru a nu ignora problema si a o lasa sa se agraveze. Iata o lista cu simptome ce apar atunci cand ne dislocam un umar:
- Durere in si in jurul articulatiei umarului;
- Umflarea zonei din jurul umarului;
- Senzatia de intepenire a articulatiei umarului;
- Amorteala in zona umarului;
- Aparitia vanatailor pe piele imprejurul umarului;
- Senzatia de instabilitate a umarului atunci cand facem anumite miscari.
Este bine de stiut ca nu trebuie sa prezentati intreaga lista de simptome pentru a avea cu adevarat umarul dislocat. Daca observati o combinatie a oricaror din simptomele prezentate in lista de mai sus, este indicat sa lasati un medic ortoped sa va verifice umarul. La nevoie, medicul ortoped va recomanda efectuarea de raze X si va pune intrebari despre evenimentele care au dus la starea umarului dumneavoastra.
In functie de tipul de dislocare pe care ati suferit-o, medicul ortoped poarte recomanda purtarea unei orteze. In acest fel, umarul va fi tinut in pozitie corecta pe durata recupararii. Nu ignorati un umar dureros, in special daca este insotit de alte simptome sau daca stiti ca ati facut miscari care au putut duce la dislocarea articulatiei. De multe ori, discomfortul create de dislocarea umarului poate fi diminuat considerabil prin punerea la loc a articulatiei, de catre medicul specialist. De accea nu trebuie sa lasati durerea sa treaca de la sine, pentru ca in cazul unul umar dislocat acest lucru nu se va intampla pana ce articulatie nu va reveni in locasul ei natural. Pe langa purtarea unei orteze, este de asemenea probabil sa fie nevoie de terapie de recuperare, pentru redarea mobilitatii umarului.