Nu este niciodata prea devreme sa ne gandim la sanatatea oaselor noastre, chiar si daca nu avem inca nici un fel de probleme in acest sens. Cand problemele vor incepe sa apara, situatia va fi mult mai greu de gestionat. Asadar, pe cat posibil, este bine sa prevenim problemele in loc sa incercam sa ne descurcam cu ele odata ce au aparut. Pe langa acest lucru, este bine de stiut ca promovarea unui sistem osos sanatos trebuie inceputa la varste cat mai fragede, doar asa vom putea preveni cu eficienta accidentele de natura ortopedica.

  • De ce se slabesc oasele noastre?

Incepem sa pierdem materie osoasa atunci cand corpul nostru absoarbe prea mult calciu si fosfati din oase. De-a lungul vietii noastre, sistemul osos trece printr-un proces continuu in care materia osoasa veche este absorbita, pentru a fi inlocuita de materiei osoasa noua. Asadar, mentinerea unui echilibru intre absorbtia de materia osoasa veche si materiei oasoasa noua va dicta sanatatea oaselor noastre. Cum putem obtine acest echilibru si ce putem face pentru a ne bucura de oase sanatoase si puternice pentru cat mai mult timp? Mai jos veti gasi o serie de sfaturi care va vor ajuta in acest sens, sfaturi ce nu sunt complicate deloc si vor mentine sistemul osos in forma excelenta pentru foarte mult timp.

  • Consuma alimente potrivite

O dieta sanatoasa si echilibrata este cheia unei vieti frumoase si lipsita de accidentari si probleme de sanatate. Pentru a fi siguri ca oferim corpului nostru ce are nevoie pentru producerea de materie osoasa noua in mod eficient, trebuie sa consumam alimente bogate in calciu. Aceste alimente sunt laptele, iaurtul, branza, broccoli, si leguminoasele. Toate aduc un aport de calcium considerabil, dar trebuie stiut ca avem nevoie si de vitamina D pentru a fixa calciul obtinut din alimente. Vitamina D se poate obtine din anumite alimente sau suplimente, dar poate fi sintetizata si de corpul nostru in prezenta luminii solare. Desigur, nu trebuie sa facem plaza pentru a produce o cantitate suficienta de vitamina D. Este de ajuns sa avem fata sau bratele expuse la soare cateva minute pentru a face acest lucru posibil.

  • Renuntati la fumat si consumati alcool cu moderatie

Este bine stiut faptul ca tutunul slabeste oasele, iar alcoolul consumat in exces poate afecta procesul de absorbtie al calciul de catre organism. Asadar, renuntarea la fumat este unul din cele mai bune lucruri pe care le puteti face pentru sanatatea dumneavoastra, nu doar pentru oase, cat si pentru alte organe si sisteme ale corpului.

  • Nu ezitati sa vorbiti cu medicul dumneavoastra

Monitorizarea periodica a sanatatii dumneavoastra este cea mai buna modalitate de a preveni problemele si de a le trata in faze incipiente, chiar si daca nu aveti o varsta inaintata. La fiecare vizita medicala, fiti sinceri cu medicul dumneavoastra si nu ezitati sa ii spuneti despre orice problema sau ingrijorare aveti. Numai asa veti putea lua cele mai bune decizii. De asemenea, creearea si mentinerea unui istoric va ajuta medicul sa observe eventualele vulnerabilitati intainte ca ele sa produca vreo problema. Asta include presscrierea de suplimente menita sa sporeasca sanatatea sistemului osos si alte recomandari de specialitate in acest sens.