Scheletul reprezinta structura de baza a organismului uman, problemele sistemului osos afectand buna functionare a intregului corp. Pentru a mentine oasele si articulatiile in stare buna, corpul uman are nevoie in mod constant de un aport echilibrat de calciu, magneziu si vitamina D. Acesti nutrienti ajuta la mentinerea masei osoase si la prevenirea bolilor si, implicit, a fracturilor. Carenta acestor nutrienti duce la degradarea oaselor si articulatiilor si la aparitia diverselor boli, a durerilor si a disconfortului.

Postura necorespunzatoare poate fi in multe cazuri o alta cauza a aparitiei durerile de oase si de articulatii. Durerile frecvente de spate, incheieturi, picioare si gat necesita o schimbare a posturii corpului. Exista situatii in care durerile de oase si cele articulare au alte cauze, mai profunde, necesitand investigatii medicale mai amanuntite.

Rosiile sunt alimente foarte bune pentru mentinerea sanatatii oaselor. Sucul de rosii natural este un adevarat miracol pentru organism pentru ca are un continut bogat de licopen, un antioxidant esential care previne cancerul de prostata si bolile cardiovasculare.

Specialistii recomanda consumul a doua pahare de suc de rosii pentru intarirea oaselor si prevenirea aparitiei osteoporozei. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, peste 200 de milioane de oameni din intreaga lume sufera de osteoporoza. Osteoporoza poate duce la aparitia fracturilor. Fracturile de sold pot fi fatale in unele situatii.

Studiile realizate de cercetatori au aratat ca un consum de rosii constant scade nivelul de N-telopeptide, o substanta chimica ce se elibereaza in corp cand apar fracturile osoase.

Gelatina comestibila sau organica, combinata cu apa rece si lasata peste noapte la temperatura camerei se transforma in jeleu. Acesta poate fi adaugat in suc, lapte, iaurt, ceai sau shake de fructe si consumat ca atare pentru eliminarea durerilor. Consumata timp de 7 zile, gelatina va conduce la o ameliorare semnificativa a durerilor de oase si articulatii si la inlaturarea rigiditatii acestora. Gelatina ajuta la lubrifierea naturala a articulatiilor, iar consumata din nou timp de 7 zile dupa o luna si dupa alte 6 luni, va conduce la rezultate vizibile.

Gelatina organica este obtinuta din prelucrarea de oase, tesut si cartilaje apartinand animalelor mari si contine aminoacizi puternici care stimuleaza cresterea si imbunatatirea structurii tesutului conjunctiv. Este ideala pentru refacerea structurii articulatiilor si a oaselor slabite.

Alte alimente utile pentru mentinerea sanatatii oaselor si articulatiilor sunt tonul, bogat in vitamina D, semintele crude de dovleac, floarea soarelui si susan care contin magneziu si calciu, nucile, alunele, tofu, prunele uscate, somonul, spanacul si varza.

Daca va confruntati cu dureri articulare sau ale oaselor, este bine sa faceti investigatii de specialitate pentru a inlatura riscurile pe care le implica bolile oaselor si articulatiilor. Tineti cont si de faptul ca un sistem osos slabit si niste articulatii dureroase, cu o mobilitate scazuta, necesita mentinerea unei greutati corporale optime si un aport de nutrienti echilibrat pentru o refacere cat mai rapida.