Alimentatia deficitara, stilul de viata sedentar si factorii genetici faciliteaza fragilizarea oaselor si aparitia bolilor acestora. Specialistii au identificat cateva semnale de alarma cu privire la slabirea sistemului osos.
Fracturi multiple intr-un timp scurt
Persoanele care se confrunta cu fracturi multiple intr-o perioada scurta de timp si care nu sunt cauzate de lovituri sau cazaturi indica faptul ca oasele sunt foarte fragile. In general, fracturile apar ca urmare a unor lovituri puternice si nu din cauza unui efort mediu sau chiar sporit.
Pentru a testa densitatea osoasa, se recomanda masurarea acesteia cu ajutorului unui aparat care evalueaza cantitatea de calciu si minerale din oase. Daca oasele sunt dense si solide, starea lor este buna, insa, daca sunt poroase, acestea sunt destul de fragile.
Persoanele cu oase mici si subtiri sunt mai predispuse deteriorarii sistemului osos si aparitiei osteoporozei. Dimensiunea oaselor se poate masura cu ajutorul unui apparat special.
Administrarea de corticosteroizi pe termen lung
Medicamentele care contin corticosteroizi, administrate pe termen lung afecteaza nivelul elementelor nutritive, al calciului si al vitaminei D. Persoanele care sufera de boala Crohn sau lupus sunt predispuse la aparitia osteoporozei si la fracturi repetate.
Fumatul si consumul de alcool
Fumatul afecteaza inclusiv sanatatea sistemului osos, predispunand tot la osteoporoza. Si alcoolul este pe lista elementelor nocive pentru ca impiedica absorbtia calciului si a magneziului, favorizand macinarea oaselor.
O dieta saraca in calciu, vitamine si minerale
Pentru a combate fragilizarea oaselor, este bine sa va asigurati ca aveti o alimentatie complexa care include vitaminele si mineralele necesare.
O dieta saraca in calciu poate duce la fragilizarea oaselor si, implicit, la aparitia diverselor afectiuni. Alimente bogate in calciu sunt spanacul, broccoliul, portocalele, soia, fasolea etc. Calciul ajuta la prevenirea fracturilor, iar vitamina D asigura o buna distributie a calciului in oase si in sange si se gaseste in ulei de cod si in galbenus.
Fosforul se poate absorbi de catre organism prin consumul de fructe uscate, cereale, peste si produse lactate.
Fluorul confera duritate si stabilitate sistemului osos si se regaseste in apa, peste, ceai negru si fructe de mare.
Siliciul are un rol cheie in intarirea oaselor si poate fi gasit in apa minerala, cafea, drojdie de bere si alimente care contin fibre.
Vitamina B12 se regaseste in peste, carne, oua si produse lactate si este necesara pentru conservarea masei osoase.
Pentru a preveni problemele osoase, se recomanda evitarea pozitiilor incorecte ale coloanei vertebrale si a miscarilor rotative bruste, evitarea scaunelor si a pernelor foarte moi, care impiedica o postura dreapta si evitarea incaltarilor cu toc in cazul femeilor.