Calciul si magneziul sunt minerale esentiale pentru sanatatea oaselor si a dintilor, pentru functionarea ritmica a inimii si a circulatiei sangelui, precum si pentru buna functionare a nervilor si a muschilor. Calciul ajuta la metabolizarea fierului, la contractarea muschilor, la coagularea sangelui, la functionarea inimii, a sistemului nervos, diminueaza starile de insomnie, ajuta la absorbtia fierului, scade inflamatia si sensibilitatea la alergii, combate durerile de spate, precum si durerile menstruale.
In plus, calciul ajuta la inhibarea unei substante care favorizeaza depunerea grasimilor si incetineste metabolizarea lipidelor. Un aport adecvat de calciu blocheaza efectele acestei substante, fiind eficient in eliminarea surplusului de kilograme.
Oasele depoziteaza calciul din organism pentru a-l folosi in situatiile in care nivelul acestuia din sange scade dramatic. Un sistem osos sanatos are nevoie de calciu, care este absorbit de sistemul gastrointestinal si depus pe suprafata osului. Calciul fixeaza practic suprafata organica a noilor celule osoase si le intareste.
Oasele contin minerale precum fosfatul de calciu, fluorura de calciu si carbonatul de calciu, care le intaresc si previn fracturarea lor. Peste 99% din calciu se gaseste in oase.
Dezvoltarea oaselor are loc pe durata intregii vieti, calciul fiind elementul vital. Celulele sistemului osos, numite osteoclaste anihileaza celulele mai vechi si mai slabe pentru a forma oase noi. In acest proces, vitamina D joaca un rol important pentru ca stimuleaza dezvoltarea celulelor osteoblaste care utilizeaza calciul ca sa creeze straturi noi de celule osoase si sa le inlocuiasca pe cele distruse de celulele osteoclaste.
In procesul de distrugere a celulelor osoase vechi, calciul rezidual din celule este eliberat in sange. De aceea, aportul de calciu este important pentru a asigura crearea depozitelor de calciu la nivelul sistemului osos. In cazul varstnicilor, sistemul intestinal absoarbe mai putin calciu din alimente, fortand organismul sa utilizeze depozitele de calciu din sistemul osos ca sa pastreze nivelul de calciu din sange. In aceste conditii, sistemul osos devine mai fragil si mai predispus la fracturi.
Studiile au aratat ca lipsa de calciu pe termen lung favorizeaza aparitia osteoporozei, a osteomalaciei si a cariilor dentare. Osteoporoza poate produce fracturi la nivelul coloanei vertebrale si al altor oase, precum si deformarea acestora. Afectiunea este intalnita cu o frecventa mai mare in randul femeilor varstnice. Problemele de tip gastrointestinal, precum si acidul oxalic din ciocolata si acidul fitic din cereale pot afecta absorbtia calciului in organism. Cele mai frecvente simptome ale lipsei de calciu sunt stresul, alergiile si inflamatiile.
Magneziul este indispensabil pentru buna functionare a inimii, a nervilor si a muschilor, ajuta la diminuarea stresului, diminueaza nivelul de colesterol, tensiunea arteriala si previne aparitia calculilor biliari. In plus, magneziul stopeaza procesul de imbatranire a organismului, previne blocarea vaselor sanguire si creste performantele mentale si imunitatea.
Carentele de magneziu se manifesta printr-o performanta fizica si un nivel de energie scazute, prin stari de oboseala, crampe, greata, anorexie, tulburari neurologice si metablice, circulatie sanguina precara. Cauzele care duc la scaderea nivelului de magneziu in organism sunt consumul de alcool, de nicotina, afectiunile vezicii biliare, varsaturile si diareea pe termen lung, precum si o alimentatie neadecvata.
Specialistii recomanda aportul de magneziu din porumb, migdale, nuci, seminte, mere, peste, orez brun, smochine, lamai si de calciu din lactate maturate, legume cu frunze verzi, fructe oleaginoase si cereale. Totodata, expunerea in mod regulat la soare favorizeaza productia de vitamina D, care ajuta la o absorbtie mai buna a calciului in organism.