O viata frumoasa si o sanatate de fier sunt dorinte firesti, insa, de cele mai multe ori, uitam ca exista niste principii pe care este bine sa le respectam pentru a avea parte de ceea ce ne dorim. Hrana, exercitiile fizice, odihna si buna gestionare a emotiilor asigura mai mult de 80% din modul in care resimtim starea de sanatate, restul de 20% fiind corelat cu aspectele genetice, mediul de viata si sistemul de sanatate al tarii in care traim.

Pentru a avea o viata sanatoasa, este important sa avem o nutritie echilibrata si variata. Alimentele integrale, neprocesate - fructe si legume sunt preferate celor procesate care au o calitate nutritiva scazuta, dar si celor care contin carbohidrati albi si zaharuri care se regasesc in paine, paste, prajituri, cartofi prajiti etc.

Un regim alimentar sanatos

Un consum echilibrat inseamna o nutritie variata pentru a asigura organismului aportul necesar de proteine, grasimi si carbohidrati. Recomandabil este un consum scazut de carbohidrati si unul crescut de grasimi sanatoase. Acizii grasi Omega 3 sunt ideali pentru consum frecvent si se gasesc in pestele gras - somon, seminte de in, nuci, fasole si soia. Vitaminele si mineralele sunt si ele nelipsite de pe lista nutrientilor necesari.

Legumele au putine calorii, sunt satioase si bogate in vitamine si minerale. Spanacul, conopida, broccoliul si varza se afla in topul alimentelor sanatoase.

Fructele abunda in nutrienti, insa se recomanda un consum moderat pentru a evita surplusul de zahar.

Savurarea alimentelor consumate

In timpul mesei, se recomanda evitarea unor activitati care ne distrag atentia precum privitul la televizor sau calculator. Constientizarea actiunii si savurarea mancarii sunt cheia pentru un stil de viata sanatos. Mancatul constient previne surplusul de kilograme, diabetul, diminueaza pofta de mancare si regleaza tensiunea si colesterolul.

Exercitii fizice

Activitatile fizice, fie sub forma unui sport - inot, ciclism, jogging, a plimbarilor sau exercitiilor fizice - genuflexiuni, flotari, abdomen ajuta la mentinerea organismului in stare buna.

Relaxarea si odihna

Odihna si relaxarea asigura un nivel adecvat de energie si cresc productivitatea. Se recomanda respectarea orelor de culcare si a celor de trezire pentru ca ritmul de functionare a organismului sa se pastreze in parametri.

Inlaturarea stresului

Stresul genereaza irascibilitate si afecteaza sanatatea, de aceea se recomanda mentinerea lui sub control prin yoga, meditatie, sport si odihna. Exista si cursuri de management al stresului care ajuta la inlaturarea lui si la reechilibrarea functiilor organismului.

Emotiile pozitive

O gandire pozitiva si constructiva ajuta la pastrarea controlului asupra mintii si la generarea unor emotii pozitive. Cartile cu mesaje pozitive si activitatile placute ajuta la construirea unei astfel de gandiri si la rezolvarea situatiilor dificile, dar si la cresterea imunitatii organismului sau vindecarea unor afectiuni.

Moderatia este importanta in toate, de la nutritie, la activitatea fizica, modul de gandire si inclusiv abordarea si gestionarea situatiilor dificile pentru ca ne ajuta sa ne pastram echilibrul si sa preintampinam tulburarile de orice fel.