Poliartrita reumatoida este cea mai frecventa boala cronica articulara si reprezinta una dintre cele mai frecvente cauze de invaliditate locomotorie, afectand peste 1% din populatia Romaniei. Cea mai afectata categorie o reprezinta femeile intre 30 si 50 de ani.

Simptomele cele mai frecvente ale bolii sunt:

  • oboseala, inrosirea pielii, durerile generalizate
  • jena permanenta
  • lipsa poftei de mancare
  • pierderea in greutate
  • stare generala de slabiciune
  • gura si ochi uscati
  • oboseala
  • dificultatea de a dormi
  • febra usoara si transpiratie
  • depresie.

Unul dintre cele mai frecvente mituri este ca poliartita se manifesta similar la toti pacientii.

Au fost identificate mai mult de 100 de tipuri de artrita si de afectiuni asociate acesteia, asadar simptomele pot fi diferite si variate in functie de pacient.

Un alt mit raspandit este acela ca boala afecteaza in special varstnicii.

 

Contrar acestui zvon, in practica s-a dovedit ca poliartrita este mai intalnita in randul persoanelor de varsta medie, uneori chiar si la tineri sau copii.

Ideea ca, daca suferi de aceasta boala, vei avea articulatiile deformate este eronata. Poliartrita reumatoida nu implica neaparat o deformare evidenta a articulatiilor afectate. Cu toate acestea, ea se manifesta prin dureri articulare, oboseala si o stare generala de rau.

Exista de asemenea si ideea conform careia simptomele acestei boli nu pot fi tratate. In functie de severitatea bolii, se pot aplica tratamente care incetineasca evolutia si sa minimizeze simptomele bolii.

Unele persoane care sufera de poliartrita reumatoida considera ca nu e bine sa faca exercitii fizice, ceea ce este total gresit. Formele severe ale bolii necesita perioade de repaus si odihna, insa in restul cazurilor, miscarea este necesara. Este binecunoscut faptul ca activitatea fizica ajuta la mentinerea flexibilitatii articulatiilor si diminueaza simptomele despresiei. Depresia este in general asociata cu poliatrita.

Pe de alta parte, exista persoane care considera ca in cazul acestei boli este indicat orice tip de exercitii fizice, ceea ce este din nou fals.

Anumite exercitii fizice, precum alergatul pe o pista tare sau exercitiile de forta pot accelera cresterea inflamatiei si pot agrava simptomele bolii. De aceea, este important ca pacientul sa stabileasca impreuna cu medical ce tip de exercitii i se potriveste in functie de diagnostic.

Un alt mit este acela ca daca pacientul sta intr-un climat cald si uscat se poate vindeca, lucru care nu a fost dovedit pana in momentul de fata.

Totodata, mitul conform caruia pacientul trebuie sa astepte pana cand boala va evolua pentru a incepe tratamentul poate periclita starea acestuia. Tratamentul aplicat in stadiile timpurii ale bolii ajuta la diminuarea si stagnarea simptomelor.

In cazul in care articulatiile se deformeaza, se recomanda folosirea ortezelor pentru degetele de la maini, picioare, glezne si pumni sau chiar pentru coloana vertebrala. In cazurile severe, pacientii se pot ajuta de dispozitive precum carje pentru antebrat, bastoane, cadre de mers care diminueaza durerea si imbunatatesc capacitatea de miscare. Totodata, acestea ofera si un nivel de confort si de siguranta in activitatile zilnice si confera si un grad de indepedenta.

Este important, ca in functie de stadiul bolii, fiecare pacient sa urmeze sfaturile primite de la medicul sau curant si sa adopte un stil de viata sanatos, adecvat nevoilor sale, lipsit de preconceptii si mituri.