Durerile articulare pot avea diverse cauze, avand o gama larga de manifestari in functie de factorii declansatori, tratamentul fiind diferit de la caz la caz.

Medicamente antiinflamatoare

In cazul in care simptomele sunt usoare, medicii recomanda antiinflamatoare, relaxante musculare sau antialgice, in timp ce simptomele agravate impun necesitatea administrarii unor antiinflamatoare nesteroidiene eliberate pe baza de prescriptie medicala.

Creme cu substante active

Medicii mai recomanda agenti topici sau creme care contin capsaicina, o substanta activa prezenta in ardeiul iute, care are rolul de a diminua durerile prin blocarea substantei P, un neuropeptid responsabil de transmiterea durerii catre sistemul nervos central. Totodata, capsaicina permite eliberarea de endorfine care blocheaza durerea. In urma aplicarii cremelor, se pot resimti senzatii de arsura si intepaturi locale.

Injectii si anestezice locale

Daca medicamentele sau cremele nu isi dovedesc eficienta in ameliorarea durerilor, se poate recurge la injectii cu steroizi si anestezice locale. Acestea se injecteaza in cavitatea articulara si au rolul, fie de a elimina fluidele din cavitatea articulara care pot genera dureri, fie de a reechilibra nivelul de lichid cu ajutorul acidului hialuronic.

Terapia fizica

Terapia fizica poate ajuta foarte mult in astfel de cazuri pentru ca intareste musculatura care sustine articulatia, o stabilizeaza si ii confera mai multa mobilitate si flexibilitate. Ca metode folosite frecvent si cu o eficienta sporita sunt terapia cu ultrasunete, prin caldura sau cu stimulare electrica nervoasa.

Exercitiile diminueaza presiunea de pe articulatiile dureroase, insa acestea trebuie selectate si executate cu grija pentru a nu inrautati simptomele. Inotul si mersul pe bicicleta sunt benefice pentru ca permit lucrarea musculaturii si a articulatiilor fara a exercita presiune asupra lor.

Remedii naturale

Exista, de asemenea, o serie de suplimente care ajuta la diminuarea durerilor articulare. Sulfatul de glucozamina este o substanta activa extrasa din carapacea unor crustacee. Odata cu imbatranirea, nivelul de glucozamina din corp scade, iar administrare glucozaminei are efecte benefice asupra articulatiilor.

Acizii grasi Omega 3 sunt acizi polinesaturati care se regasesc in peste, fructe de mare, nuci si seminte si ajuta la diminuarea durerilor articulare si stimuleaza productia substantelor chimice care controleaza inflamatiile articulare.

Ceaiul verde contine substante antioxidante si antiinflamatorii care elimina durerile articulare. Acelasi efect il are si vitamina D asupra organismului uman.

Alte remedii

Pentru durerile articulare usoare se pot aplica local fese elastice protectoare pe articulatie sau comprese cu gheata timp de aproximativ 15 minute, de cateva ori pe zi. Se mai recomanda repausul si evitarea activitatilor care intensifica durerea, precum si mentinerea articulatiei in pozitie ridicata pentru o perioada scurta de timp.