Specialistii in medicina sportiva sunt de parere ca mersul poate dezvalui informatii despre starea de sanatate a unei persoane, si ca multe defecte din copilarie legate de pozitia corpului se consolideaza la varsta adulta.

Medicii atrag atentia asupra faptului ca, atat mersul lent, cat si mersul alert nu contribuie la imbunatatirea starii de sanatate.

Iata ce probleme de sanatate pot indica anumite tipuri de mers:

  • Mersul in ritm lent este determinat de probleme de sanatate care pot scurta viata. Persoanele care merg incet pot avea diabet, artrita sau pot prezenta risc de dementa.
  • Mersul zgomotos indica diabet zaharat sau sciatica.
  • Mersul cu pasi mici poate indica existenta unor probleme locomotorii, de aceea abilitatea articulatiei de a se misca normal este redusa, pasii mici nu solicita prea mult soldurile. Persoanele care merg cu picioarele curbate sufera de osteoartrita, iar genunchii nu pot sustine greutatea corpului.
  • Mersul cu genunchii orientati catre interior poate avea legatura cu aparitia artritei reumatoide.
  • Mersul cu pasi mici in timpul intoarcerii indica o conditie fizica precara.  Pentru remedierea acestei probleme este recomandabila utilizarea bastonului si exercitiile fizice de tonifiere a muschilor.
  • Problemele de echilibru se pot datora diabetului zaharat sau lipsei unor vitamine.
  • Persoanele care pasesc usor fara a ridica piciorul de la sol sufera de platfus.
  • Mersul tarsit este specific persoanelor care sufera de Parkinson. In general, este intalnit la persoane in varsta.
  • Mersul pe varfuri cu ambele picioare indica un traumatism al maduvei spinarii sau paralizei cerebrala.
  • Mersul pe varfuri cu un singur picior indica un accident vascular sau poliomielita.
  • Mersul viguros este specific persoanelor cu muschii gambei supradezvoltati. Este periculos in cazul femeilor care poarta tocuri pentru ca afecteaza coloana vertebrala.

De asemenea, persoanele care nu calca pe toata talpa adauga presiune pe calcaie.

Se recomanda ca, o data pe an, sa se efectueze un control medical pentru a analiza daca mersul poate afecta starea de sanatate si pentru a preveni sau descoperi din timp problemele de sanatate. Din cele 208 oase existente in corpul uman, 52 sunt la picioare.

Exista cazuri in care deplasarea greioaie impiedica persoanele sa isi mentina echilibrul si sa se deplaseze singure in conditii de siguranta. De aceea, medicii le recomanda sa opteze pentru dispozitive care sa le usureze deplasarea si sa le confere o anumita independenta. Cele mai ofertante sunt bastoanele ortopedice, cadrele de mers sau carjele pentru antebrat, care, utilizate temporar sau permanent, redau increderea pacientului in propriile forte si ii asigura sprijinul de care are nevoie.

Desigur, unele dintre bolile care determina ajustarea mersului si diminuarea calitatii vietii, precum si schimbarea stilului de viata se pot tine sub control sau se pot remedia in timp. De aceea, este foarte importanta supravegherea medicala a starii de sanatate si respectarea indicatiilor personalizate privind dieta, miscarea si stilul de viata adaptat la noile conditii.