Apa la genunchi apare in urma unor afectiuni sau a unor traumatisme. Persoanele care sufera de afectiuni cronice, precum osteoartrita, artrita reumatoida sau guta, trebuie sa mearga in mod constant la medic pentru evaluare si sa respecte atat tratamentul prescris, cat si recomandarile primite.

Afectiuni care predispun la aparitia apei la genunchi

Osteoartrita predispune la aparitia excesului de lichid articular, de aceea, se recomanda extragerea acestuia si injectarea unor substante corticosteroide care sa combata inflamatia.

Guta si pseudoguta favorizeaza depunerea acidului uric si a cristalelor de calciu fosfat dihidrat in articulatia genunchiului, producand inflamatia articulatiilor si a tesuturilor.

Si infectiile articulare pot favoriza crearea lichidului articular, iar, daca nu sunt tratate corespunzator, pot pune in pericol articulatia genunchiului.

Traumatisme care predispun la aparitia apei la genunchi

De asemenea, apa la genunchi poate fi cauzata de traumatisme precum rupturile de menisc sau ligamentare, fracturile sau alte tipuri de leziuni cauzate de suprasolicitarea articulatiei genunchiului. In astfel de cazuri, lichidul sinovial se acumuleaza in articulatie sau in jurul ei si poate contine bacterii, sange sau cristale.

O ingrijire atenta este esentiala in cazul persoanelor care au apa la genunchi.  Specialistii recomanda o serie de masuri care includ:

- Odihna si evitarea activitatilor care exercita presiune pe articulatie, in special daca aceasta este tumefiata si dureroasa.

- Terapia cu gheata ajuta la scaderea edemului si la tinerea sub control a durerii. Gheata se aplica pe genunchi timp de 15 minute la fiecare doua sau patru ore, timp in care genunchiul ar trebui sa fie ridicat sau asezat pe o perna.

- Exercitiile pentru tonifierea musculaturii, in special pentru cele pentru intarirea muschilor coapselor. Specialistii recomanda exercitiile pentru intarirea muschilor pentru a asigura un sprijin mai bun al genunchilor. Nu se recomanda continuarea exercitiilor care produc durere la nivelul articulatiei genunchilor. Intensitatea exercitiilor trebuie sa creasca progresiv in cadrul antrenamentelor. Intotdeauna, inainte de orice tip de efort fizic, se recomanda exercitiile usoare, de incalzire a musculaturii, iar dupa efectuarea exercitilor fizice, sunt indicate exercitiile de stretching.

- Mentinerea unei greutati corporale adecvate pentru a preintampina exercitarea presiunii asupra articulatiilor genunchilor.

- Persoanele supraponderale trebuie sa adopte un program regulat de exercitii fizice pentru a scapa de surplusul de kilograme si sa evite exercitiile care duc la suprasolicitarea genunchiului. Sunt recomandate exercitiile de aerobic in apa sau inotul.

- Tratament clasic adecvat pentru ameliorarea durerilor. In general, se recomanda antiinflamatoare, antialgice si corticosteroizi orali sau injectabili.  In unele cazuri, se apeleaza la artrocenteza, procedeu prin care se aspira lichidul din genunchi sau la artroscopie prin care se remediaza problemele de la nivelul articulatiei genunchiului. In cazurile mai grave, articulatia genunchiului poate fi inlocuita.

- Tratament naturist adecvat pentru ameliorarea durerilor. Curcumina, gheara diavolului si uleiul de peste ajuta la combaterea inflamatiilor si a durerilor articulare.

Apa la genunchi poate fi prevenita prin tratarea si mentinerea sub control a afectiunilor articulare si prin atentia la exercitiile fizice si evitarea suprasolicitarii articulatiei.