Problemele articulatiilor apar odata cu inaintarea in varsta, de aceea, un stil de viata sanatos si un regim alimentar sanatos sunt esentiale.
Pe lista alimentelor recomandate pentru a ne mentine articulatiile in forma cat mai buna se regasesc migdalele, somonul, papaya, merele, fasolea neagra, broccoliul, ghimbirul. Dupa ce depasim pragul de 30 de ani, tesuturile incep sa se subtieze, iar cartilajele se uzeaza fara a transmite insa semnale din cauza ca nu contin terminatii nervoase. In urma procesului de erodare, apar inflamatia si durerile.
Acizii grasi Omega 3 au efect antiinflamator, favorizeaza absorbtia calciului si diminueaza durerile si redoarea matinala. Ajuta la refacerea articulatiilor afectate de bolile degenerative. Se regasesc in pestele gras - macrou, hering si somon. Somonul este ideal pentru mentinerea sanatatii oaselor si articulatiilor datorita continutului sau de acizi grasi Omega 3 si vitamina D. Semintele de in contin si ele acizi grasi Omega 3 si acid alfa-linoleic. Se pot macina si se pot consuma in combinatie cu diverse alimente. Sunt bogate in fibre si confera senzatia de satietate daca sunt consumate moderat. In exces, pot duce la supraponderabilitate si suprasolicitare articulara.
Migdalele, arahidele si semintele de floarea soarelui contin vitamina E care protejeaza membranele articulare.
Papaya abunda in betacaroten si vitamina C, cu rol antioxidant, prevenind afectiunile reumatice. S-a dovedit ca lipsa de vitamina C predispune la aparitia artritei.
Merele contin coercitina, un antioxidant care stimuleaza formarea de colagen. Colagenul este esential pentru mentinerea fermitatii pielii si a flexibilitatii cartilajelor.
Fasolea contine proteine si favorizeaza formarea aminoacizilor care au un rol important in crearea cartilajului si a tesuturilor din organism. Fasolea neagra are si efect antiinflamator datorita compozitiei specifice.
Napul contine calciu, minerale si vitaminele A, C si K care ajuta la protejarea articulatiilor si previn fragilizarea oaselor.
Broccoliul contine calciu, proteine si vitaminele A, B, C, E si K, dar si sulforafan, o substanta care creste imunitatea si lupta impotriva radicalilor liberi, prevenind osteoartrita.
Ghimbirul contine gingerol, o substanta care confera gustul picant si care are rol antiinflamator. Ghimbirul ajuta la calmarea durerilor articulare si la diminuarea inflamatiilor.
In afara de regimul alimentar personalizat, exercitiile fizice, efectuate in mod regulat, sunt vitale pentru sanatatea articulatiilor.