Oasele sunt formate din tesut viu care se regenereaza si se dezvolta constant. Oasele umane au culoarea bej sau maro deschis.

Oasele cresc cel mai repede pana la varsta de 10 ani, de aceea este important un aport constant si adecvat de calciu. Fiecare os din organismul uman este complet nou la fiecare zece ani. Dimineata, corpul uman este mai lung cu aproximativ 1-2 centimetri.

Scheletul uman reprezinta aproximativ 20% din greutatea unei persoane si are rolul de a proteja creierul si organele interne, dar si de a sustine corpul in procesul de locomotie.

Oasele sunt de 4 ori mai solide decat betonul armat utilizat in constructii.  Persoanele sedentare au o densitate osoasa cu 30% mai mica comparativ cu cele active, in timp ce persoanele vegetariene au densitatea osoasa mai mare decat persoanele care consuma carne.

Scheletul uman contine aproximativ 240 de oase, impreuna cu dintii, in numar de 32. Scheletul capului are 22 de oase. La nastere, copiii au 350 de oase, odata cu incheierea ciclului de crestere, 144 dintre ele se unesc. Alte oase sunt facute din tesut moale, flexibil, numit cartilaj care sunt inlocuite in timp de oase puternice. Bebelusii se nasc fara rotula, osul genunchiului, care se dezvolta intre 2 si 5 ani.

Oasele cresc in lungime pana la varsta de 20-25 de ani si in grosime aproape pe toata durata vietii.  Incepand cu varsta de 30 de ani, oamenii incep sa scada in inaltime din cauza procesului de imbatranire a oaselor. Cu cat densitatea osoasa dobandita pana atunci este mai mare, cu atat demineralizarea oaselor apare mai tarziu. Scaderea in inaltime la varste inaintate cu 5-20 de centimetri se datoreaza pierderii de masa osoasa de-a lungul vietii.

Oasele piciorului cresc cel mai repede, iar osul cel mai tare si mai lung al corpului uman, femurul, reprezinta aproximativ un sfert din inaltimea unei persoane, sustinand greutatea trunchiului. Desi este gol in interior, este foarte rezistent la presiune, putand sustine o greutate de 2500 kg. Osul temporal al craniului este al doilea cel mai tare os al corpului uman si are rolul de a proteja creierul.

Cel mai mic os masoara aproximativ 2.5 milimetri, poarta numele de scarita si se afla la nivelul urechii, avand un rol-cheie pentru auz. Cel mai lat os este coxalul, iar cel mai dur este mandibula.

Fata umana este compusa din 14 oase, iar gatul uman contine acelasi numar de oase ca si o girafa, in cazul acesteia vertebrele fiind mult mai lungi.

Jumatate din oasele corpului uman se afla la nivelul mainilor si picioarelor, fiecare picior avand mai mult de 20 de oase si fiecare mana 27 de oase.

Maduva osoasa este responsabila de producerea celulelor sangelui si reprezinta aproximativ 4% din greutatea unei persoane.

In medie, vindecarea unei fracturi sau a unei luxatii se realizeaza in sase-opt saptamani la adulti, si in 3 saptamani la copii. Clavicula este cel mai frecvent fracturat os, putand fi fracturata de lovituri in umar sau de cazaturi pe mana. De asemenea, oasele mainii si bratului sunt adesea fracturate din cauza folosirii lor in momentul in care vrem sa preintampinam o cazatura. In tarile dezvoltate, fiecare om sufera in medie doua fracturi ale oaselor in cursul vietii.

Oasele mainii sunt conectate prin aproximativ 33 de articulatii. Osul hioid situat deasupra laringelui sustine muschiul limbii si este singurul care nu atinge un alt os.

Cotul este conectat cu osul partii superioare a mainii, numit humerus. Acesta este strabatut de un nerv pentru a intra in interiorul cotului, de aceea in cazul loviturilor produce furnicaturi sau durere. Distanta dintre incheietura mainii si cot este egala cu lungimea talpii piciorului.

Majoritatea degetelor au 3 oase, insa degetele mari, de la mana si de la picior, au doar doua.

Coastele protejeaza inima, plamanii si ficatul. Maduva spinarii produce celulele rosii care transporta oxigen si proteine la tesuturi si celule albe care lupta impotriva infectiilor.

Pe masura ce oamenii imbatranesc, oasele devin mai subtiri si isi pierd din densitate, rupandu-se mai usor.

Articulatiile trosnesc ca urmare a reducerii lichidului si a deshidratarii. Ele se hidrateaza in timpul somnului in functie de hidratarea zilnica a fiecarei persoane.

Pentru a fi sanatoase, oasele au nevoie de hidratare, de un aport constant de calciu, vitamina D si de multe exercitii fizice realizate in mod constant.