Aparatul osteoarticular si cel cardiovascular sunt create din tesut conjunctiv care reactioneaza prin inflamatie la agresorii interni si externi.
Suferintele cardiace reprezinta principala cauza de imbolnavire si mortalitate la nivel global. Inflamatia muschiului cordului produce insuficienta cardiaca, iar dereglarea centrului electric de comanda duce la afectarea batailor inimii.
Bolile reumatismale reprezinta a doua cauza de imbolnavire in randul populatiei. Durerea si inflamarea articulatiilor sunt printre cele mai comune simptome.
In cazul pacientilor care sufera atat de afectiuni cardiace, cat si reumatismale, medicii analizeaza care dintre cele doua prevaleaza, recomandand un tratament in functie de situatie.
In general, tratamentul medicamentos acordat pentru afectiunile reumatismale bazat pe antiinflamatorii cortizonice sau necortizonice are efecte secundare, putand duce la complicatii cardiovasculare.
Afectiunile cardiovasculare care insotesc bolile reumatismale cronice sunt cardiopatia ischemica, manifestata prin dureri precordiale la efort si iradiere in mana stanga, omoplat sau gat si senzatia de sufocare, hipertensiunea arteriala in pusee, care duce la aparitia durerilor cap, ameteli, zgomot in urechi, inrosirea fetei si ochilor si fibrilatia atriala, care creeaza senzatia ca inima se zbate, fiind de obicei insotita de oboseala si angoasa.
Aceste tipuri de afectiuni nu contraindica tratamentul antireumatic, insa necesita precautie in administrare. Persoanele afectate de aceste boli trebuie sa respecte masuri igieno-dietetice pentru a creste toleranta la tratamentul antireumatic fara a fi supuse riscului de a face complicatii.
Sunt necesare vizite regulate la reumatologie cu retetele folosite in ultima perioada si analizele efectuate in ultimul an. In plus, prescriptiile medicului reumatolog trebuie sa fie prezentate medicului de familie si altor medici specialisti consultati pentru a ajusta corespunzator tratamentul.