Incaltarile cu toc sunt foarte utilizate si sunt preferate de foarte multe femei pentru purtare zilnica. Ceea nu este foarte bine cunoscut de catre reprezentantele sexului feminin este faptul ca tocurile sunt foarte periculoase pentru sanatate. Spatele si articulatiile sunt afectate in mod direct de purtarea zilnica a acestor tipuri de incaltari.
Explicatia consta in faptul ca, in timpul mersului pe tocuri, corpul isi modifica pozitia pentru a-si putea mentine echilibrul. Avand spatele mereu curbat, femeile care poarta frecvent incaltari cu toc sunt predispuse la aparitia discopatiei lombare care apare atunci cand vertebrele preseaza discul intervertebral si acesta aluneca intr-o parte, iar presiunea asupra coloanei este astfel dublata. Vertebrele incep astfel sa se macine si provoaca dureri si modificari ale coloanei vertebrale. Purtarea tocurilor afecteaza si articulatiile genunchiilor care sunt suprasolicitate si se uzeaza repede, determinand aparitia artritei si a osteoartritei.
In plus, in timpul mersului, picioarele aluneca in fata din cauza tocurilor inalte, iar greutatea corpului ajunge sa fie sustinuta de catre degete, generand dureri si bataturi.
Medicii recomanda tocuri de cel mult 5 centimetri, precum si incaltari cu talpa groasa uniforma, care au partea din fata bine fixata pe picior. Este bine de stiut ca talpa foarte groasa nu permite miscarea lejera a piciorului, studiile aratand ca pantofii sport cu talpa mai groasa in zona calcaiului afecteaza articulatiile similar incaltarilor cu toc.
Un alt lucru care este foarte putin cunoscut, este ca purtarea balerinilor care are acelasi efect asupra corpului. Desi sunt considerati cel mai comod tip de pantof, balerinii fara toc sau barete implica fixarea lor cu ajutorul degetelor pentru a putea fi mentinuti in picioare. Purtarea lor duce la inclestarea degetelor si aparitia bataturilor, a durerilor la nivelul talpii, genunchilor si spatelui. Medicii nu recomanda utilizarea lor de catre adolescente pentru ca oasele acestora se afla inca in dezvoltare si isi pot deforma mersul, din cauza afectarii genunchilor si soldurilor.
Din cauza faptului ca au o talpa subtire, impactul cu solul este resimtit ca un soc pentru organism.
Femeile gravide reprezinta o categorie care trebuie sa aiba atentie la incaltari si sa evite purtarea balerinilor, a slapilor, precum si a pantofilor cu toc. Pentru acestea se recomanda incaltari cu un toc de trei centimetri, care sa aiba si barete pentru sustinerea piciorului si o talpa dintr-un material care sa diminueze impactul cu solul.
Se recomanda ca incaltarile cu tocuri mai mari de 6 centimetri sa nu fie purtate un timp mai mare de trei ore.
Pentru persoanele care sufera de dureri de spate sau de afectiuni precum scolioza, spondiloza, hernie de disc sau malformatii ale piciorului precum platfusul, monturi sau varice, se recomanda un tip de incaltaminte speciala care corecteaza postura corpului si stimuleaza activitatea musculara.
Pe de alta parte, specialistii sustin ca mersul descult este cel mai sanatos.
Ignorarea acestor principii si cumularea lor cu alti factori negativi conduc in timp la alterarea functiilor locomotorii prin imbolnavirea sistemului osos. Totodata, utilizarea neadecvata a incaltarilor cu toc predispune la aparitia unor probleme ortopedice, de tipul fracturilor, fisurilor sau a altor probleme care necesita repaus si recuperare medicala. Specialistii recomanda persoanelor care au afectiuni locomotorii sa utilizeze dispozitive destinate sprijinirii in timpul mersului, precum bastonul de mers, in special in cazurile de refacere dupa interventii chirurgicale sau in cazul in care deplasarea este afectata permanent.
Pentru mentinerea sanatatii si evitarea complicatiilor, este important ca incaltamintea purtata zilnic sa fie comoda, sa aiba talpa elastica si usoara si sa fie confectionata din materiale naturale.
Pentru persoanele cu afectiuni locomotorii, pe langa dispozitivele medicale ajutatoare, purtarea incaltarilor adecvate care sa faciliteze deplasarea in conditii lipsite de stres pentru organism este si mai importanta.