Glicemia peste limitele normale se datoreaza de cele mai multe ori unei alimentatii nesanatoase si unui stil de viata in care predomina stresul si lipsa de activitate fizica. O glicemie marita predispune la diabet, afectand vederea, sistemul digestiv, procesele de regenerare si vindecare, sistemul articular si cel imunitar.

Cele mai frecvente cauze ale hiperglicemiei sunt consumul de produse de panificatie, grasimi, zahar, carbohidrati, alcool, nivelul scazut de activitate fizica, infectiile, stresul si inflamatiile.

De regula, simptomele hiperglicemiei sunt oboseala fizica si mentala, dificultatile de concentrare, setea accentuata, durerile de cap, pofta de dulciuri si grasimi, urinarea frecventa. Persoanele care se confrunta cu o glicemie crescuta sufera si de hipertensiune, iar ranile acestora se vindeca mai lent decat in mod normal. Obezitatea sau supraponderabilitatea poate fi un indiciu al hiperglicemiei.

Valorile crescute ale glicemiei conduc la afectarea circulatiei sangvine si la o oxigenare precara a tesuturilor si o hranire deficitara a tesuturilor cu nutrienti antiinflamatori si antioxidanti.

Totodata, sistemul imunitar este slabit, controlul asupra proceselor inflamatorii scade, regenerarea tesuturilor este incetinita, iar hidratarea celulara se dezechilibreaza. Nivelul de electroliti se dezechilibreaza, iar productia de energie din celulele musculare scade.

Hiperglicemia afecteaza musculatura, predispune la aparitia crampelor si contracturilor dureroase si incetineste regenerarea tesuturilor din interiorul si din zonele apropiate ale articulatiilor. Persoanele care sufera de diabet sunt astfel mai predispuse la aparitia unor afectiuni precum tendinita, bursita, fasciita plantara, contracturi dureroase, articulatii dureroase si rigide.

Cercetarile au aratat ca persoanele care sufera de inflamatii cronice prezinta si dereglari glicemice. Hidratarea este un factor cheie pentru diminuarea inflamatiilor, lubrifierea si buna functionare a articulatiilor si a musculaturii.

Pentru a elimina durerile articulare si a diminua efectele negative ale hiperglicemiei asupra articulatiilor, se recomanda efectuarea zilnica de exercitii fizice si o alimentatie sanatoasa care sa includa si substante naturale cu rol antioxidant, antimicrobian, antiinflamator, de imbunatatire a circulatiei si de diminuare a glicemiei precum cissus quandragularis – un tip de cactus catarator, curcumina, dar si bromelaina si papaina.