Organismul unui adult contine 206 oase si o retea de tendoane, ligamente si cartilaje, care ajuta la sustinerea, miscarea, protectia, depozitarea calciului, productia de globule rosii si echilibrarea sistemului endocrin.

Sistemul osos se dezvolta pana la finalul adolescentei in cazul barbatilor si pana la doi ani de la debutul ciclului menstrual in cazul femeilor. La femei, este construit diferit in zona bazinului, astfel incat sa poata sustine sarcina.

Sistemul osos contine tesut viu, care se hraneste cu celule sanguine din sistemul circulator si cu nervi din sistemul nervos.

Oasele sunt construite din tesut spongios, usor si flexibil, invelit intr-un strat extern dur si dens, iar in interior contine maduva, in care sunt create celule noi.

Sistemul osos contine scheletul axial si scheletul apendicular, primul continand 80 de oase regasite la nivelul coloanei vertebrale, al cutiei toracice si al craniului, iar al doilea contine 126 de oase si contine oasele membrelor si pelvisul.

Afectiuni ale sistemului osos

Afectiunile sistemului osos sunt identificate cu ajutorul artroscopiei si al RMN-ului. Cele mai frecvente sunt cele metabolice precum osteoporoza, caracterizata prin pierderea tesutului osos din cauza lipsei calciului si osteomalacia, care apare in urma deficientei de vitamina D si a pierderii duritatii oaselor.

Artrita contine peste 100 de boli inflamatorii care afecteaza articulatiile umerilor, genunchilor, ale zonei lombare si soldurilor, precum si structurile din jurul acesteia.

Scolioza apare, in general, in adolescenta, ca urmare a curbarii coloanei vertebrale. Statisticile arata ca aproximativ 90% din populatie va avea probleme la nivelul zonei lombare cel putin o data in viata.

Cancerul osos apare rar si poate proveni din oase sau poate aparea la nivelul tesutului osos din cauza unei tumori care se raspandeste in organism.

Leucemia este asociata sistemului osos din cauza celulelor albe care se multiplica in maduva osoasa in mod necontrolat.

Bursita este o afectiune care se manifesta la nivelul articulatiilor de la umar si de la sold si survine ca urmare a inflamarii si umplerii tesutului cu lichid.