Sistemul osos se dezvolta cel mai mult in copilarie, cand copiii cresc in inaltime cu aproximativ 6 centimetri pe an. Procesul este mai accelerat in primii ani de viata si in perioada pubertatii.
In general, in jurul varstei de 9 ani, procesul de crestere este mai intens si dureaza pana la 14-15 ani, cand scheletul de adult este finalizat in proportie de 90%. Dupa formarea masei osoase primare, urmeaza perioada masei osoase maxime, intre 18 si 25 de ani. Cu cat oasele sunt mai dense in aceasta perioda, cu atat rezervele osoase sunt mai mari pentru a preveni instalarea osteoporozei la varste mai inaintate.
Pentru a avea un sistem osos puternic, este necesara o gama larga de vitamine si minerale, din legume si fructe, carbohidrati regasiti in cartofi, paste, orez si paine integrala, proteine din carne, peste, oua, leguminoase, oleaginoase, lactate din lapte, branza si iaurt.
Calciul are o contributie importanta in consolidarea sistemului osos, acesta regasindu-se in corp in cantitate de aproximativ 1 kg, dintre care 99% in oase si dinti. Este vital in perioada pubertatii, intre 11 si 15 ani pentru fete si 12-16 ani pentru baieti.
Pentru copiii intre 1 si 3 ani, necesarul de calciu este de 700 mg, pentru cei intre 4 si 8 ani este de 1000 mg, pentru cei intre 9 si 18 ani este de 1300 mg, in timp ce in cazul adultilor, necesarul este de 700 mg.
Alimente care contin mult calciu sunt lactatele – iaurt, lapte, branza, sardinele cu oase, legumele verzi, mazarea, smochinele, nucile, semintele si soia.
Vitamina D este esentiala pentru asimilarea calciului in organism. Lumina soarelui ajuta la sintetizarea vitaminei D, in special in perioada mai-septembrie. In cazul copiilor, se recomanda expunerea la soare cu prudenta pentru a preveni inrosirea si arsurile solare, precum si utilizarea unor creme cu factor de protectie. Vitamina D se gaseste in pestele gras, oua si cereale. Unii specialisti recomanda administrarea de suplimente cu vitamina D in cazul copiilor intre 6 luni si 5 ani.
Magneziul este vital pentru asimilarea si metabolismul vitaminei D si al calciului. Acesta converteste vitamina D in forma activa pentru a sustine asimilarea calciului in organism prin stimularea hormonului numit calcitonina, care ajuta la mentinerea structurii osoase si la extragerea calciului din sange si din tesuturile moi.
O alimentatie bazata pe un surplus de sare duce la eliminarea calciului din organism, in timp ce o dieta bazata pe un surplus de zahar impiedica asimilarea calciului. Consumul zilnic de suc este asociat cu o densitate osoasa redusa.
Activitatea fizica regulata este foarte importanta pentru consolidarea oaselor. Pentru copiii pana in 5 ani, se recomanda efectuarea de exercitii fizice si activitati variate precum mersul, alergatul, dansul, urcatul scarilor saritul coardei, practicarea de tenis, baschet, fotbal, volei, karate etc. Copiii intre 5 si 18 ani ar trebui sa aiba activitate fizica de o intensitate moderata timp de cel putin 60 de minute pe zi. De cateva ori pe saptamana, se recomanda si activitatile fizice mai intense precum practicarea unor sporturi precum tenisul, salturile si sariturile sau exercitiile de ridicat greutati.
Sanatatea sistemului osos este influentata si de intoleranta la gluten netratata, cunoscuta sub numele de boala celiaca, manifestata prin inflamatie si sangerare la nivelul mucoasei intestinale si printr-o asimilare slaba a nutrientilor si a vitaminelor C si K. Sindromul de intestin iritabil si boala Crohn se manifesta prin inflamatie care impiedica asimilarea adecvata a substantelor benefice pentru organism.
In perioada adolescentei, fetele sunt predispuse la anorexie, o greutate redusa ducand la un nivel scazut de estrogen si la scaderea densitatii osoase, impiedicand dezvoltarea normala a organismului si inclusiv a sistemului osos.
Specialistii recomanda testarea periodica a nivelului de calciu la copii pentru a ajusta corespunzatorul aportul de calciu.