Un sistem osos sanatos are nevoie de un aport constant si corespunzator de calciu, magneziu, bor, zinc si vitamine. Acestea nu doar preintampina pierderea de masa osoasa, ci ajuta la construirea ei.
Oasele sunt constituite din calciu, zinc, bor, cupru si magneziu. Magneziul este esential pentru sanatatea oaselor.
In absenta magneziului, organismul nu poate asimila si utiliza corespunzator calciul. Specialistii sustin ca femeile au nevoie de minimum 320 mg de magneziu pe zi, in timp ce barbatii au nevoie de minimum 400 mg pe zi, cantitatea optima recomandata pe zi fiind intre 500 si 700 mg.
Studiile au aratat ca pierderile osoase si afectiunile cronice sunt de regula determinate mai degraba de carentele de magneziu decat de carentele de calciu. Magneziul este vital petru functionarea corespunzatoare a peste 325 de sisteme de enzime, fiind al patrulea cel mai abundent mineral din organism, jumatate din cantitatea aflata in organism, situandu-se in oase.
Alte elemente vitale pentru sanatatea sistemului osos sunt borul si zincul care ajuta la transportul si absorbtia calciului. Plantele cu oligoelemente contin minerale care pot fi absorbite de catre organism in proportie de 100%.
Vitaminele D3 si K si dioxidul de siliciu sunt si ele importante pentru sanatatea sistemului osos. Vitamina K are rolul de a activa proteina numita osteocalcin existenta in oase. L-triptofanul este un element care ajuta la stimularea serotoninei care este importanta pentru mentinerea densitatii osoase.
Alte componente necesare pentru sanatatea sistemului osos sunt argintul coloidal care are rol regenerativ si de distrugere a agentilor patogeni, probioticele care ajuta la diminuarea inflamatiilor intestinale si sporesc densitatea oaselor si vitamina C care are rol puternic antioxidant. Vitamina C stimuleaza producerea colagenului esential pentru buna functionare a articulatiilor, muschilor si vaselor de sange. In plus, aceasta accelereaza vindecarea ranilor, combate virusurile ajuta la formarea bilei.
Vitamina C diminueaza stresul oxidativ care afecteaza celulele din corp si asigura o buna protectie impotriva inflamatiilor care duc la resorbtie osoasa si impiedica asimilarea calciului in oase.
Carentele de vitamine si minerale duc la aparitia osteoporozei, iar lipsa activitatii fizice conduce la slabirea oaselor si pierderea masei osoase. Adoptarea unui stil de viata sanatos si a unei alimentatii echilibrate asigura mentinerea sanatatii sistemului osos si articular si, bineinteles, a intregului organism.