Schimbarile bruste de temperatura afecteaza organismul, care are nevoie de aproximativ 14 zile pentru a se putea adapta la noile conditii. Anumite categorii, precum copiii, batranii si persoanele care se confrunta cu diverse afectiuni sunt mai afectate de modificarile bruste de temperatura decat restul populatiei.
In Romania, clima a suferit schimbari majore in ultimii ani, trecerea de la sezonul cald la cel rece sau invers, fiind rapida. Aceste fenomene predispun la stari de irascibilitate si oboseala si creeaza un teren favorabil pentru slabirea sistemului imunitar si aparitia diverselor afectiuni. Organismul este nevoit sa se adapteze la conditiile meteo oscilante, iar ritmul sau este afectat.
Problemele respiratorii si afectiunile reumatice accentuate apar pe fondul umezelii si al temperaturilor scazute care genereaza dureri articulare si reumatice, dar si viroze.
Oscilatiile mari de temperatura pot agrava afectiunile cardiovasculare, predispunand la aparitia atacului de cord, persoanele care fumeaza fiind cele mai expuse.
In efortul sau de a se adapta la noile conditii, organismul incearca sa-si pastreze ritmul de odihna, insa de cele mai multe ori pot aparea insomnii si probleme de concentrare.
Persoanele meteosensibile se pot confrunta cu ameteli, dureri de cap, stari de slabiciune, oboseala sau irascibilitate.
Si echilibrul psihic este pus la incercare, astfel ca starile de indispozitie si depresie sunt mai accentuate in aceste perioade.
Persoanele care se confrunta cu alergii severe sunt predispuse la meteosensibilitate, caz in care se recomanda expunerea la temperaturile de afara pentru a accelera procesul de adaptare la noile conditii.
Fructele si legumele de sezon si o hidratare corecta pot ajuta organismul sa se adapteze mai usor, prevenind unele afectiuni.