Tehnologia wireless a fost introdusa in 1997, iar utilizarea sa aduce beneficii incontestabile, insa si o serie de probleme de sanatate dezvaluite de studiile cercetatorilor.
Folosirea internetului wireless seara, inainte de culcare, induce o stare de agitatie care ingreuneaza somnul si favorizeaza aparitia insomniei. Un studiu efectuat in 2007 a aratat ca modularea de joasa frecventa a telefoanelor mobile interfereaza cu undele cerebrale, schimbandu-le. Persoanele care dorm in apropierea semnalelor wireless se pot confrunta cu probleme de somn cronice, care duc in timp la depresie si hipertensiune.
Undele wireless afecteaza dezvoltarea celulara normala, in special in cazul dezvoltarii fatului, intarziind dezvoltarea rinichilor. Sinteza de proteine este perturbata, in special in cazul tesuturilor care se afla in crestere intalnite la copii si persoanele tinere.
Totodata, acest tip de unde favorizeaza aparitia problemelor de concentrare si diminueaza activitatea cerebrala. Studiile au aratat ca activitatea cerebrala este influentata negativ in cazul femeilor, ducand la probleme de memorie.
Radiatiile emise de WI-Fi diminueaza miscarea spermatozoizilor si genereaza o fragmentare a ADN-ului.
Mai mult, frecventele radio pot afecta fertilitatea. Nivelul crescut de stres oxidativ afecteaza structura ADN-ului si poate duce la dezvoltarea unor sarcini anormale sau la imposibilitatea implantarii ovulului.
Un alt studiu a aratat ca frecventele electromagnetice duc la cresterea ritmului cardiac, provocand asa-numitul stres cardiac si favorizeaza dezvoltarea tumorilor.
Pentru a combate dezechilibrele produse de undele wireless si, implicit, pentru a preveni eventuale probleme de sanatate, se recomanda ca in spatiile de dormit sa nu existe sisteme wireless sau se limiteze cat mai mult folosirea lor pe timpul noptii.
Consumul de alimente care contin sau favorizeaza productia de melatonina - cirese, nucile, ananasul, bananele, portocalele, ovazul, porumbul, orezul, rosiile, orzul si al celor care contin L-cartinina (avocado, unele branzeturi), cu rol antioxidant ajuta la neutralizarea efectelor nocive ale acestor tipuri de radiatii electromagnetice.