Scheletul uman este alcatuit din peste 200 de oase, majoritatea dintre ele fiind legate prin articulatii, iar suprafetele articulare sunt invelite in cartilagii si lichid articular pentru a permite oaselor sa se miste. Tendoanele si muschii ajuta la imbinarile articulare si la miscarea oaselor in articulatii.

Afectiunile articulare sunt variate si diversificate, de la durerile de ceafa, spate, genunchi, la durerile musculare sau amorteala resimtita in membre.

Lumbago reprezinta o contractura puternica si dureroasa a muschilor paravertebrali lombari care poate duce la imobilizare, persoana afectata neputand realiza activitati precum aplecarea, indreptarea genunchiului, asezarea sau ridicarea in pat. Boala este generata de problemele la nivelul discurilor vertebrale si a musculaturii spatelui.

Limitarea mobilitatii este un alt simptom al afectiunilor muschilor si articulatiilor, putand fi cauzata de uzura articulatiilor sau artroza, de inflamatia articulatiilor sau artrita reumatica sau chiar de cicatrizarile sau fracturile osoase care apar din cauza osteoporozei.

Durerile si limitarile miscarilor pot fi insotite de umflarea si incalzirea zonelor afectate in cazul bolilor reumatice si de o diminuare a dimensiunii in cursul zilei in cazul spondilitei anchilozante.

Pentru stabilirea corecta a diagnosticului, se recomanda mentionarea tuturor simptomelor in cadrul anamnezei efectuate de catre medic. Durata durerilor si dependenta aparitiei durerii in functie de anotimp sau de activitate pot delimita o boala degenerativa de o inflamatie reumatica.

Afectiunile precum guta sau cele reumatice avansate se manifesta prin articulatii deformate care pot fi observate in cadrul unei percutii atente. Astfel, o lovire usoara a sirei spinarii poate determina provocarea durerii la nivelul vertebrelor cervicale, toracice si lombare in cazul afectiunii lumbago.

Articulatiile pot fi indoite sau intinse intr-un anumit unghi, miscarile usoare indicand nivelul de limitare al fiecareia dintre ele. Aceste teste sunt esentiale pentru a identifica daca boala avanseaza sau daca tratamentul este eficient.

Testele de osteo-densitometrie verifica densitatea oaselor in cazul osteoporozei, iar testele de sange si cele hormonale pot identifica cauzele resorbtiei accentuate a oaselor. Testele de sange sunt utile pentru bolile reumatice pentru ca identifica substantele proprii corpului prin care sistemul imunitar ataca propriul corp.

Radiografiile, ultrasunetele si imagistica CT si RMN ajuta la identificarea a numeroase afectiuni ale scheletului de tipul fracturilor, al excrescentelor in zonele osoase din apropierea articulatiilor si a posturilor incorecte ale coloanei. Afectiunile discurilor intervertebrale se pot identifica prin rezonanta magnetica, in timp ce interiorul unei articulatii poate fi analizat cu ajutorul artroscopului