Sezonul de iarna se apropie cu pasi repezi, iar pentru multi dintre noi inseamna posibilitatea practicarii sporturilor de iarna. Fie ca vorbim de schi sau snowboarding, stim foarte bine ca atat oasele cat si articulatiile noastre sunt solicitate atunci cand practicam astfel de sporturi. De asemenea, la fel cum se intampla in cazul multor alte sporturi, riscurile de accidentare sunt prezente si atunci cand practicam sporturi de iarna, de fiecare data cand iesim pe partie. Desi nu putem preveni tot ce ni se poate intampla, putem respecta cateva reguli care ne vor ajuta sa tinem accidentarile la distanta, pentru a ne putea bucura de sezonul de iarna in cel mai bun mod.
Nu uita sa te hidratezi
Majoritatea din noi suntem tentati sa credem ca deshidratarea este o cauza a accidentarilor doar in sezonul cald. Dar, trebuie sa fim mai mult decat constienti ca deshidratarea poate avea loc in orice anotimp, in special atunci cand depunem efort fizic. Atunci cand suntem deshidratati, resistenta noastra la efort fizic si abilitatea noastra de a face anumite miscari scade, de aceea creste riscul de a suferi diverse accidentari. Asadar, este important sa ne hidratam inainte, in timpul, si dupa sesiunea de schi sau snowboarding.
Nu iesi pe partie fara echipament de protectie corespunzator
Daca ai astfel de echipamente de protectie, asigura-te ca sunt in stare buna de functionare si ca inca va mai vin bine. Daca nu stii cum sa iti verifici legaturile, spre exemplu, nu ezita sa intrebi un specialist sa iti verifice echipamentul, astfel incat sa stii cu siguranta ca schiurile si claparii pe care le vei folosi sezonul acesta se potrivesc si functioneaza in parametrii. De asemenea, nu uitati sa folositi o casca de protectie de fiecare data cand iesiti pe partie.
Asculta-ti corpul
Nu iesiti sa faceti acea ultima tura daca simtiti ca sunteti scursi de energie sau epuizati, indiferent de cat de entuziasmati va simtiti. Atunci cand corpul dumneavoastra nu mai are energia necesara, sunt sanse mai mari ca sa schiati nu tocmai bine si veti sfarsi prin a va veti supune unor riscuri mai ridicate de accidentare.
Iesiti la schi cu cineva cunoscut
Desi acest sfat poate parea oarecum copilaros, avand pe cineva cunoscut in apropiere poate insemna diferenta dintre a primi cu promptitudine asistenta medicala atunci cand este nevoie sau a agoniza in durere sigur sau singura pana cand reusiti sa primiti ajutorul necesar. Acest lucru este si mai important daca doriti sa va aventurati pe partii indepartate, unde doar schiorii cu experienta au curajul sa mearga.
Ofera-i corpului „combustibilul” de care are nevoie
Acest lucru inseamna sa te asigura ca ai un aport suficient de lichide si ca mesele pe care le iei sunt bogate in nutrienti. Un corp care primeste tot ce are nevoie va functiona la parametrii superiori, iar stilul tau de schiat nu va lasa loc accidentarilor. Desigur, ai grija sa te odihnesti suficient dupa o zi de schi, in cazul care vei dori sa iesi din nou pe partie. Trebuie sa ii lasi corpului tau suficient timp pentru a se reface dupa efort fizic.