Unul din dezavantajele inaintarii in varsta este slabirea articulatiilor si aparitia discomfortului in aceste zone ale corpului. Din pacate, multe persoane in varsta sufera de diferite afectiune ale articulatiilor, care le reduc mobilitatea si cauzeaza a serie de simptome neplacute. Din fericire, sunt anumite lucruri pe care le putem face in timpul vietii menite sa reduca riscul aparitiei afectiunilor la nivelul articulatiilor. Asadar, cu putina atentie putem prelungi functionalitatea articulatiilor noastre si pastra un nivel de activitate ridicat chiar si la varsta a treia.

  • Pastreaza-ti greutatea corporala in limite sanatoase

Din pacate, greutatea in exces este cel mai mare dusman al articulatiilor. In momentul in care corpul nostru are kilograme in plus, articulatiile noastre trebuie sa sustina o greutate mai mare decat cea pentru care au fost ele create. La inceput, greutatea in plus nu pare sa ne deranjeze, dar in timp ea va duce la uzura articulatiilor, care are loc intr-un ritm mult mai alert in cazul persoanelor cu probleme de greutate decat in cazul celor care au o greutate normala. Uzura inseamna tasarea cartilajului responsabil de protectia si mobilitatea articulatiilor. In cazul in care acest cartilaj dispare, apar articulatii dureroase, fragile, si incomode.

  • Introdu exercitiile fizice in rutina ta zilnica

Faptul ca nu faci miscare fizica nu inseamna ca iti protejezi sau menajezi articulatiilor. Dimpotriva, ele vor deveni vulnerabile iar riscul ca ele sa ajunga sa fie dureroase la varste inaintate creste de asemenea. Asadar, daca lucrezi mult la birou, ai grija de te ridici cat de des poti si sa te misti, chiar daca o faci in jurul biroului. Schimba pozitia la birou, intinde-te, si chiar iesi la o plimbare scurta. Anumite studii au aratat can un ritm ridicat al inimii poate preveni umflarea articulatiilor. Asa ca daca iti plac exercitiile aerobice sau alt tip de activiate si sport putin mai solicitant, poti sa le adaugi in rutina ta. Daca simti deja discomfort la nivelul articulatiilor sau ai dureri, poti opta pentru exercitii mai usoare, care nu pun prea mult stres pe articulatii. Inotul, mersul pe bicicleta, yoga, sunt optiuni mai blande pentru articulatii sensibile. Important e sa nu stai si sa ai parte de miscare in fiecare zi.

  • Fii constient de limitele articulatiilor tale cand faci exercitii fizice

Desi este mai mult decat recomandat sa faci exercitii fizice pentru sanatatea articulatiilor tale, ai grija sa nu exagerezi. Sa iti impingi articulatiile mai mult decat pot duce ele poate duce la discomfort si chiar accidentari. Sunt anumite exercitii care nu sunt adecvate pentru articulatiile tale. Daca simti durere sau discomfort la nivelul articulatiilor cand faci un anumit exercitiu, schimba exercitiul sau modifical astfel incat nu va mai crea discomfort. Poti cere ajutorul unui antrenor sau chiropractician, care poate sa te indrume cand vine vorba despre modul corect de executare a unui anumit exercitiu.

  • Ai grija la postura corpului

Multi nu realizeaza ca postura corpului, in timpul mersului sau sezut, poate afecta articulatiile. Postura corpului afecteaza centrul de greutate al corpului, asadar greutatea noastra corporala nu este distribuita in mod egal, fie ca mergem, stam in picioare, sau stam jos. Ca rezultat, anumite articulatii ajung sa preia o sarcina prea mare si sa se uzeze inainte de termen. Ai grija sa ai o pozitie corecta tot timpul, prin tinerea coloanei in pozitie dreapta astfel incat greutatea corporala sa fie distribuita corespunzator.