Sanatatea articulatiilor si oaselor este un aspect esential pentru buna functionare a intregului organism si pentru crearea unei stari de confort. Pentru a mentine intr-o stare buna oasele si articulatiile, avem nevoie atat de o alimentatie sanatoasa, atent selectionata, dar si de miscare si exercitii fizice care sa puna in functiune intregul organism si, implicit, oasele si articulatiile, prevenind eventualele probleme de sanatate.

Mersul la sala reprezinta una dintre cele mai eficiente metode de mentinere a organismului in parametri optimi, insa este bine ca exercitiile sa fie realizate cu moderatie si atentie. De regula, exercitiile si antrenamentele fizice necesita un proces de refacere indelungat, esential pentru performantele ulterioare. Specialistii recomanda un timp de refacere mediu, realist, pentru a restabili capacitatea de performanta la un nivel optim.

Refacerea include aceleasi mecanisme cu performanta, insa aplicate in sens invers, implicand o accelerare a recuperarii, precum si prevenirea accidentelor si dezvoltarea capacitatii de performanta a sportivului.

Oboseala generata de activitatile fizice constante este atat fizica, cat si psihica, de aceea refacerea e bine sa includa metode de relaxare a mentalului.

Progresul inregistrat in cadrul activitatilor sportive desfasurate la sala include atat faze de stagnare, cat si de diminuare a performantelor. Pentru asigurarea progresului, este esentiala combaterea oboselii cronice prin diversificarea tipurilor de exercitii de intensitati variate, alternarea exercitiilor, includerea de exercitii noi sau efectuarea de exercitii complementare precum joggingul, inotul sau plimbarile cu bicicleta.

Este important sa tineti cont de faptul ca eforturile extreme stimuleaza productia de acid lactic in muschi, necesitand o perioada de refacere mai mare pentru a atinge starea normala de confort fizic si psihic.

In general, se recomanda exercitii fizice de intensitate redusa pentru a diminua tensiunea musculara si a relaxa tesuturile astfel incat sa stimuleze eliminarea toxinelor. Exercitiile cele mai utile sunt joggingul, stretchingul si masajul.

In urma exercitiilor realizate la sala, se recomanda o baie calda, la o temperatura de 36 de grade sau sauna pentru a ajuta atat corpul, cat si mintea sa se relaxeze, imbunatatind imunitatea.

O alta conditie esentiala pentru refacere este somnul profund care ajuta, atat la refacerea fizica, cat si la relaxarea mentala necesara pentru obtinerea unei stari de bine.

Tot in aria procedeelor de refacere sunt incluse si alimentatia sanatoasa, fara zahar si grasimi, odihna activa, sustinuta prin plimbari si activitati relaxante care stimuleaza relaxarea mentala si imbunatatesc starea de spirit.