Mentinerea sanatatii oaselor si articulatiilor depinde de regimul alimentar si de stilul de viata adoptat, un stil de viata activ prevenind o mare parte din problemele de sanatate care pot surveni de-a lungul vietii.

Efectuarea exercitiilor fizice moderate confera energie si ne mentine intr-o forma buna, insa echipamentul are un rol definitoriu pentru protejarea organismului si prevenirea potentialelor probleme articulare si osoase. Sesiunile de alergare necesita incaltari adecvate, care au o buna amortizare, in special daca persoanele care realizeaza aceste activitati sunt mai corpolente sau chiar supraponderale. Totodata, persoanele experimentate in jogging pot opta pentru o incaltaminte usoara care diminueaza din forta si faciliteaza miscarile naturale.

Alegerea incaltarilor adecvate se face in functie de genul persoanei, greutate, caracteristici sau probleme ale picioarelor, modul si obiceiurile de alergare, pozitia corpului, factorii care creeaza disconfort etc.

In primul rand, este important sa alegeti o forma potrivita care sa permita o anumita libertate de miscare piciorului. Cand alegeti incaltamintea pentru alergat, aveti in vedere ca, intre degetul mare si varful pantofului sa ramana un spatiu de aproximativ un deget. Totodata, tineti cont ca, de-a lungul zilei, picioarele se umfla si pot aparea neconcordante in ceea ce priveste starea de confort pe care o resimtiti in aceleasi incaltari in momente diferite ale zilei.

Pe de alta parte, picioarele femeilor sunt mai mici si mai plate decat cele ale barbatilor, iar degetele sunt mai lungi si mai flexibile. De regula, in cazul femeilor apar mai des probleme si deviatii ale picioarelor in X, avand tendinta de a indoi genunchii si soldurile mai mult decat barbatii. In plus, femeile au corpul mai flexibil, ligamentele avand o capacitate sporita de intindere, iar rotulele sunt mai mobile. Este important ca, atunci cand femeile aleg incaltari, sa tina cont ca materialul sa fie flexibil si sa asigure stabilitate.

Persoanele care au probleme la nivelul picioarelor, prezentand un arc proeminent sau platfus au nevoie de incaltari speciale. Persoanele cu un arc exagerat au laba piciorului rigida, iar amortizarea este insuficienta, necesitand pantofi cu o buna amortizare, in timp ce persoanele cu platfus sau cu laba piciorului in serpentine au calcaiul orientat catre interior, deviatia ducand la afectiuni ale genunchilor si soldurilor, caz in care se recomanda purtarea de insertii ortopedice.

Persoanele care prezinta genu varum sau asa-numitele picioare in paranteza au tendinta de a alerga cu orientare in exterior, in timp ce persoanele cu deviatia picioarelor in X au tendinta de a calca spre interior.

In cazul efectuarii unor activitati precum alergatul, se recomanda modificarea pozitiei incorecte pentru a evita accentuarea acesteia si obosirea musculaturii si a asigura o buna protectie a oaselor si articulatiilor.

Persoanele cu surplus de kilograme trebuie sa poarte incaltaminte care asigura o buna amortizare si stabilitate pentru jogging pentru a evita suprasolicitarea articulatiilor si a oaselor si, implicit, aparitia durerilor si a accidentarilor.

Viteza cu care alergati este importanta in alegerea tipului de incaltaminte potrivita, o viteza mai mare sporind presiunea asupra pantofului si piciorului, iar tipul de teren pe care alergati are impact asupra articulatiilor si oaselor, de aceea, materialul, tipul de talpa si gradul de amortizare necesar vor varia in functie de acesti factori.