Osteoporoza este o afectiune care nu prezinta simptome evidente in stadiile incipiente, manifestandu-se prin dureri de spate cauzate de tasarea vertebrelor, la nivelul soldului sau membrelor inferioare, in special in timpul noptii, scaderea progresiva in inaltime, postura incovoiata, ingreunarea capacitatii motorii, de depunere a efortului si de ridicare a greutatilor. In stadii avansate, boala se manifesta prin fracturi generate de traumatisme minore. De cele mai multe ori, boala este identificata in stadiile avansate, cand tratamentul are doar rolul de ameliorare si diminuare a riscului de fracturi.
Osteoporoza apare din cauza conformatiei corporale, a antecedentelor familiale, a unor afectiuni precum diabetul, artrita reumatoida, dereglarile hormonale, dar si din cauza tulburarilor alimentare, a consumului de alcool, tutun si a sedentarismului. Diagnosticarea bolii se face prin osteodensitometrie, analiza in cadrul careia se poate evalua structura osului.
Un regim alimentar foarte bogat in proteine animale conduce la inlaturarea calciului din organism pentru ca proteinele sunt descompuse si excretate prin rinichi. Calciul este extras din oase pentru a neutraliza efectele toxice ale sulfatilor si fosfatilor din proteinele animale. Pentru a evita aceste probleme, se recomanda includerea in alimentatie a proteinelor de origine vegetala si a alimentelor care contin calciu: soia, lapte de soia, migdale, alune, cereale integrale, fasole, mazare, spanac, mazare galbena, caise, smochine, mere, castraveti, praz, broccoli, dovlecei, peste, tofu.
Tutunul, cafeaua, ceaiul negru, alcoolul, carnea rosie, alimentele foarte sarate si dulciurile rafinate consuma calciul din organism, de aceea este bine sa fie inlocuite de bauturi care contin apa, miere si scortisoara, sucuri din fructe proaspete si cafea din orz.
Calciul este un mineral esential pentru prevenirea osteoporozei. In mod regulat, organismul pierde calciu prin piele, unghii, par, transpiratie, urina si materii fecale, iar pierderile de calciu trebuie sa fie inlocuite printr-un regim alimentar abundent in calciu. In caz contrar, organismul va prelua calciu din oase pentru a-si acoperi necesarul, determinand o fragilizare a oaselor.
Vitamina D3 este esentiala pentru asimilarea calciului de catre organism si, pentru ca aceasta nu poate fi sintetizata prin alimentatie, specialistii recomanda expunerea la soare timp de 10-15 minute si folosirea suplimentelor alimentare.
Cele mai eficiente metode de prevenire a osteoporozei sunt miscarea si alimentatia. Oasele cresc in duritate si grosime pana la varsta de 35 de ani, dupa care procesul se inverseaza, anual incepand sa se piarda cantitati mici de os.
Procesul se accelereaza odata cu menopauza si cu inaintarea in varsta. Pentru a-si mentine mineralele din compozitie, oasele trebuie sa fie presate, tractionate, impinse sau rasucite, de aceea miscarea este esentiala. Specialistii recomanda 30 de minute de miscare in fiecare zi. Mersul pe jos, joggingul moderat, dansul, tenisul, urcatul scarilor, aerobicul, stretchingul si yoga sunt cele mai indicate tipuri de activitati care previn aparitia osteoporozei, ajuta la mentinerea greutatii corporale si redobandirea energiei si confera o stare psihica buna.