Imbatranirea este un factor care conduce la modificari ale stilului de viata si care necesita mai multa atentie si masuri pentru a preveni eventuale probleme. Cazaturile sunt unele dintre cele mai intalnite probleme in randul varstnicilor si pot produce leziuni grave care afecteaza mobilitatea si independenta persoanei afectate.

Cazaturile pot aparea in urma alunecarilor sau impiedicarilor, dar si din cauze care tin de schimbari ale vazului, auzului, coordonarii, echilibrului si reflexelor.

Odata cu imbatranirea apar si modificari ale mersului, pasii se scurteaza, iar picioarele sunt mai putin ridicate de pe sol, mersul devine tarsait, crescand riscul de impiedicare. Cele mai frecvente probleme care apar in urma cazaturilor sunt fractura sau luxatia incheieturii mainii si fractura de femur.

Un stil de viata activ ajuta la mentinerea independentei si la prevenirea caderilor, chiar si la varste inaintate.

Pentru a preintampina riscurile cazaturilor, se recomanda efectuarea unui control oftalmologic anual. Problemele de vedere pot favoriza alunecarile sau impiedicarile. Ridicarea din pozitia sezut e bine sa fie realizata usor, nu brusc, in special dupa perioadele de odihna. Tensiunea arteriala scazuta poate produce ameteli.

Incaltamintea comoda, cu talpa joasa, care nu aluneca reprezinta o modalitate foarte buna pentru a preveni riscul de cazaturi.

Miscarea, efectuata in mod constant, ajuta la ameliorarea fortei si tonusului muscular, la mentinerea flexibilitatii articulatiilor, tendoanelor si ligamentelor si, implicit, la deplasarea mai usoara si mai sigura.

Exercitiile pentru cresterea echilibrului si a coordonarii ajuta la prevenirea cazaturilor. Totodata, medicii recomanda si exercitii care se bazeaza pe greutatea corpului si care ajuta la diminuarea riscurilor de pierdere a masei oasoase si de aparitie a osteoporozei.

Evitarea consumului de alcool sau un consum in limite normale poate preveni dezechilibrul si poate pastra nealterate reflexele.

Persoanele care au probleme locomotorii pot folosi bastoane, cadre de mers sau alte dispozitive ajutatoare pentru a usura procesul de locomotie si a putea realiza activitatile cotidiene. Sisteme Ortopedice pune la dispozitia persoanelor cu dificultati locomotorii dispozitive care ajuta la imbunatatirea calitatii vietii.