Articulatiile fac legatura intre oase si preiau stresul atunci cand corpul se afla in miscare sau cand ridica greutati, uzura lor fiind greu de remediat chiar si la varste fragede. De regula, uzura articulatiilor apare la orice tip de miscare.

Leziunile fizice apar atunci cand starea de hidratare este scazuta si incalzirea nu este suficienta sau cand miscarea are o traiectorie nenaturala, este repetata de mai multe ori fara pauza ori cand se folosesc greutati prea mari.

Leziunile chimice sunt cauzate de administrarea unor medicamente precum antibioticele si steroizii care afecteaza negativ articulatiile. Excesul de fier anorganic din suplimentele de vitamine este, de asemenea, nociv pentru articulatii la fel ca si medicamentele antiinflamatorii care incetinesc refacerea tesuturilor.

Dieta este esentiala pentru mentinerea sanatatii articulatiilor, hidratarea avand un rol definitoriu in acest sens. O dieta bogata in vitamina C, D, fier, colagen, magneziu, zinc, acizi grasi omega 3 si mangan asigura prevenirea afectiunilor sau remedierea articulatiilor.

Calciul ajuta la prevenirea inflamatiilor articulatiilor si a aparitiei artritei, favorizeaza contractiile musculare si intareste oasele. Organismul uman stocheaza calciul pana la 30 de ani cand densitatea osoasa este maxima, iar apoi opreste stocarea lui, de aceea e bine sa ne asiguram ca includem in alimentatia zilnica doza recomandata de calciu. Alimentele care contin si favorizeaza absorbtia calciului sunt semintele neprajite de susa, nucile si alunele, legumele cu frunze verzi, varza, napul, quinoa, broccoli, fasolea verde si uscata, smochinele, laptele de soia si de orez.  Consumul de cafea, proteine sau exercitiile fizice conduc la o crestere a necesarului zilnic de calciu.

Vitamina D asigura absorbtia calciului si se sintetizeaza in piele in prezenta razelor ultraviolete. Se regaseste in peste, fructe de mare, cereale.

Acizii grasi omega 3 au rol lubrifiant pentru articulatii, diminueaza inflamatiile articulatiilor si regenereaza membranele meniscului. Se regasesc in semintele de in, pestele gras, nuci, ulei de masline si de canepa.

Vitamina C previne pierderile de masa osoasa intalnite in osteoporoza, precum si problemele cartilajelor datorate imbatranirii.

Bauturile carbogazoase, cofeina si proteinele sunt nocive pentru sanatatea articulatiilor. Cofeina conduce la eliminarea calciului din organism inainte de a fi utilizat, iar proteinele conduc la eliminarea calciului in loc de a favoriza absorbtia acestuia. Carbohidratii si alcoolul duc la o sinteza scazuta de colagen si elastina, iar consumul de soia, lapte de vaca, cereale si alte alimente cu potential alergenic crescut afecteaza sistemul imunitar si, implicit, articulatiile.  

Pentru prevenirea problemelor articulare, se recomanda evitarea activitatilor care pot conduce la accidentari precum sporturile extreme, fotbal, baschet, precum si acumularea unui surplus de kilograme. Intotdeauna, se recomanda exercitiile de incalzire pentru lubrifierea articulatiilor si asigurarea elasticitatii ligamentelor si tendoanelor.  Ridicarea greutatilor si modul in care sunt efectuate exercitiile fizice trebuie sa confere siguranta si sa inlature riscul de accidentare. In cazul in care articulatiile sunt dureroase, se recomanda evitarea antrenamentelor. Este important de stiut ca articulatiile se refac incet, iar durerile pot aparea si la intervale lungi de timp.

Exercitiile recomandate pentru intarirea oaselor si sporirea flexibilitatii articulatiilor sunt genuflexiunile, fandarile, abdomenele, flotarile si alte tipuri de exercitii recomandate pentru partea superioara si mediana. Yoga ajuta, de asemenea, la cresterea flexibilitatii corpului, a fortei si a densitatii oaselor, la fel ca si exercitiile de stretching sau de intindere a muschilor, practicate dupa incalzire. Alergatul la intensitate moderata si pentru o perioada scurta de timp ajuta, insa practicat in exces poate creste riscul de artroza.

Pentru tratarea durerilor articulare, acupunctura poate fi aplicata cu succes. De asemenea, mentinerea corpului intr-o postura dreapta si dormitul pe o perna joasa pot fi de folos pentru prevenirea afectiunilor articulare.

Incaltarile au un rol-cheie in mentinerea sanatatii articulatiilor. Pentru drumurile mai lungi se recomanda incaltarile cu o talpa mai groasa, in timp ce tocurile inalte trebuie evitate pentru purtari mai mari de doua ore.

Surplusul de kilograme este daunator pentru oase si articulatii, iar fumatul creste riscul de aparitie a osteoporozei.