Consumul de lichide este foarte important pentru hidratarea corecta a organismului. Specialistii recomanda 1.5 – 2 litri de lichide pe zi, in special apa, ceaiuri si sucuri naturale.

Consumul adecvat de lichide are impact nu doar asupra sanatatii, ci si asupra aspectului pielii si parului, precum si asupra digestiei si detoxifierii, ajutand inclusiv la diminuarea starilor de oboseala si epuizare fizica si mentala si la mentinerea mobilitatii articulatiilor.

Senzatia de sete reprezinta un indiciu privind deshidratarea organismului. In cazul muschilor, contractarea si relaxarea acestora, precum si schimbul de electroliti si tonusul fibrelor musculare depind de aportul de minerale, sodiu, potasiu, calciu, magneziu si apa. Contracturile musculare, lubrifierea ineficienta a articulatiilor si lipsa de energie pot aparea ca urmare a deshidratarii.

Apa stimuleaza eliminarea toxinelor, reziduurilor metabolice, a radicalilor si bacteriilor patogene din tesuturile articulatiilor. In plus, consumul de lichide imbunatateste circulatia sangvina, oxigenarea la nivel muscular si stimuleaza hranirea tesuturilor cu nutrienti, diminunand inflamatiile si sporind flexibilitatea si mobilitatea articulatiilor.

Apa are un rol esential si in curele de slabire, contribuind implicit la sanatatea articulatiilor pentru ca mentinerea unei greutati normale diminueaza presiunea exercitata asupra articulatiilor.

Totodata, apa reprezinta aproximativ 80% din lichidul sinovial cu rol de diminuare a socurilor si frictiunilor la nivelul articulatiilor in timpul miscarii. Cartilajul articular este format din 65% apa, de aceea o buna hidratare ajuta la lubrifierea articulatiilor si, implicit, la o mobilitate crescuta.

Specialistii recomanda consumul moderat de cafea pentru ca, in general, cofeina stimuleaza eliminarea calciului din oase. Pe de alta parte insa, cafeaua poate avea efecte analgezice in cazul unor forme de artrita. Se recomanda ca, pentru a evita deshidratarea si efectele negative ale cofeinei, sa se consume o cantitate similara de apa pentru fiecare cantitate de cafea bauta.

Alaturi de un consum eficient de lichide, alimentatia sanatoasa si miscarea au un impact semnificativ asupra sanatatii articulatiilor.