Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, degenerarea cronica a articulatiilorreprezinta una dintre afectiunile cu cel mai mare impact asupra calitatii vietii, aproximativ 80% din bolnavi confruntandu-se cu limitari in miscare, iar 25% neputandu-si desfasura in mod obisnuit activitatile cotidiene. Colagenul are un rol vital in combaterea durerilor articulare si in restabilirea elasticitatii articulatiilor.
Colagenul este o proteina grea, insolubila si fibroasa si reprezinta o treime din proteinele corpului uman. Se regaseste in toate tesuturile organismului, in tesuturile musculare netede, vasele de sange ale tractului digestiv, inima, vezica biliara, rinichi si vezica urinara. Are rol de liant intre celule si este o componenta vitala a parului si unghiilor, dar si a pielii, ajutand la formarea unei retele fibroase pe care se dezvolta celule noi.
Colagenul este format din aminoacizi specifici – glicina, prolina, hidroxiprolina si arginina. Aminoacizii contin carbon, oxigen si hidrogen.
Pana la varsta de 25 de ani, organismul uman sintetizeaza constant colagen, dupa aceasta varsta, cantitatea scazand cu aproximativ 1% pe an. Totodata, sinteza de colagen poate fi incetinita de factori precum modificarile hormonale, consumul excesiv de alimente rafinate, precum faina, zaharul, alcoolul si uleiurile hidrogenate. Alti factori care duc la diminuarea cantitatii de colagen sunt stresul, expunerea excesiva la soare si deshidratarea.
Scaderea cantitatii de colagen este vizibila la nivelul pielii, aceasta incepand sa-si piarda fermitatea si elasticitatea, dobandind riduri si un aspect imbatranit. Deficitul de colagen duce si la degradarea articulatiilor si la scaderea densitatii osoase, determinand aparitia durerilor articulare, a artrozei, osteoporozei sau a reumatismului inflamator.
Lipsa de colagen se manifesta si la nivelul organelor, ducand la aparitia inflamatiilor, instabilitate si slabiciune, precum si la afectiuni ale inimii, uterului sau prostatei.
Un nivel corespunzator de colagen accelereaza refacerea organismului, vindecarea tesuturilor si cresterea imunitatii si asigura regenerarea articulatiilor, a oaselor si musculaturii. In plus, diminueaza inflamatiile, calmeaza durerile articulare si disconfortul articular si amelioreaza simptomele bolii Crohn, colitei ulceroase si a intestinului permeabil. Totodata, colagenul, in cantitati adecvate, protejeaza pielea de efectele imbatranirii precoce, imbunatateste textura si elasticitatea pielii si favorizeaza vindecarea leziunilor pielii, muschilor si ligamentelor.
Un aport semnificativ de colagen il reprezinta consumul de supa de oase care contine si calciu, magneziu, fosfor si siliciu sau administrarea de suplimente care contin colagen bovin hidrolizat. Combinatiile de colagen cu alte substante naturale precum glucozamina, condroitina, vitamina C, magneziu, turmeric, bromelaina, papaina, caroteni, Boswellia si Gheara-Diavolului au efecte rapide si semnificative asupra sanatatii sistemului articular.