Starile prelungite de oboseala, care nu sunt cauzate de afectiuni, pot fi determinate de o suprasolicitare fizica si mentala, manifestata prin senzatia de epuizare si cunoscuta sub numele de “burn-out”. Astfel de stari impiedica desfasurarea normala a activitatilor zilnice si apar cu precadere in cazul persoanelor care au un stil de viata nesanatos caracterizat de sedentarism, alimentatie inadecvata si activitati monotone.
Suprasolicitarea de tip ocupational favorizeaza secretia de cortizol, hormon al stresului si suprasolicita glandele suprarenale. Starile de tensiune si presiune continua si multitudinea de informatii pe care le primim zilnic mentin surescitarea nervoasa care conduce la eliberarea cortizolului si a adrenalinei din glandele suprarenale, care, in timp, nu mai produc cantitatea de hormoni comandata de creier. Astfel apar starile de epuizare.
Cele mai frecvente semnale ale sindromului “burn-out” sau epuizarii sunt:
- oboseala continua, fizica si emotionala;
- absenta motivatiei, a entuziasmului si a resurselor interne pentru desfasurarea activitatilor cotidiene;
- stari emotionale negative, chiar si cand nu este cazul;
- dificultati de concentrare si focusul pe aspecte negative;
- diminuarea performantelor la locul de munca si desfasurarea cu greutate a activitatilor zilnice;
- antrenarea in stari conflictuale, nepasarea fata de ceilalti;
- adoptarea unor obiceiuri si a unui stil de viata nesanatos - consum de alcool, tutun;
- lipsa ingrijirii proprii;
- incapacitatea de a gasi un echilibru si de a avea stari de relaxare;
- scaderea satisfactiei in toate planurile - personal si profesional;
- aparitia problemelor de sanatate - digestive, cardiace, a starilor de depresie, slabirea sistemului imunitar si acumularea unui surplus de kilograme.
De asemenea, trecerea de la sezonul cald la cel rece influenteaza starea de sanatate, cele mai frecvente simptome fiind cele de oboseala cronica, caracterizate prin stari de oboseala prelungite, care pot dura si mai mult de jumatate de an, dificultati de concentrare, insomnie si stari depresive.
Lipsa de vitamine si minerale este un factor care poate duce la aparitia sindromului de oboseala cronica, frecvent intalnit in randul femeilor intre 20 si 50 de ani. De aceea, o dieta echilibrata si un program de exercitii de relaxare, masaj si activitate fizica de cel putin doua ori pe saptamana sunt definitorii pentru imbunatatirea calitatii somnului si prevenirea sindromului de oboseala cronica.