Deformarile de la nivelul piciorului pot avea cauze si forme variate, cele mai frecvente fiind montul croitorului, monturile obisnuite si degetul in gheara si ciocan.

Montul croitorului

Montul croitorului este un tip de mont care apare pe partea externa a piciorului, la nivelul celui de-al cincilea deget, afectiunea fiind intalnita in cazul croitorilor care stateau cu picioarele incrucisate toata ziua, deformandu-si piciorul.

In general, apare din cauza incaltarilor inguste care produc presiune si o ingrosare a tesuturilor care devin dureroase. Zona devine inestetica si dureroasa. Pentru eliminarea presiunii, se recomanda inlocuirea pantofilor ingusti cu unii comozi.

Radiografia indica daca exista deformari la nivelul piciorului si daca este necesara interventia chirurgicala.

Pentru situatiile mai putin grave, se recomanda purtarea pantofilor lati in partea din fata si utilizarea unor plasturi speciali, de forma rotunda, cu o gaura in mijloc.

In cadrul interventiilor chirurgicale, se inlatura partea proeminenta pentru a se elibera presiunea si se poate realinia al cincilea metatarsal daca piciorul este deformat.

Monturile

Montul, cunoscut si sub numele de hallux valgus, afecteaza primul metatarsian si degetul mare si consta in crearea unei zone proeminente pe partea mediala a primei articulatii metatarso-falangiana.

Purtarea unor incaltari mai largi diminueaza riscul deformarii piciorului si elimina iritarea montului.

Problemele pot aparea si din cauza unei presiuni mari sau a frecarii. Simptomele se dezvolta in timp din cauza ca pielea si tesuturile moi sunt prinse intre osul tare in interior si pantoful dur pe exterior. Astfel, se formeaza un nou tesut osos si pielea se ingroasa, zona devenind iritata si dureroasa.

Montul include si deformarea osoasa a primului metatarsian si a degetului mare, putand avea cauze ereditare sau poate fi determinat de purtarea unor incaltari neadecvate. Durerea apare ca urmare a presiunii exercitate de pantof asupra piciorului.

Monturile sunt dureroase, iar deformarea implica si un aspect estetic neplacut, ingreunand alegerea unor incaltari adecvate si comode. Intr-un stadiu mai avansat, deformarea incepe sa apara si la al doilea deget, in partea de sus, ducand la frecarea acestuia pe pantof.

Pentru a stabili un diagnostic exact, medicii recomanda efectuarea unor radiografii pentru a verifica cu atentie oasele de la picioare si pentru a recomanda un tratament eficient.

Se recomanda adoptarea unor pantofi adecvati, in primele faze, schimbarea acestora putand incetini sau opri evolutia bolii.

Daca recomandarile medicului nu ajuta la ameliorarea vizibila a simptomelor, se recomanda tratamentul chirurgical prin care se urmareste eliminarea montului, realinierea oaselor si echilibrarea muschilor din jurul articulatiei pentru a preveni o noua deformare.

Degetul in gheara si degetul in ciocan

Degetul in gheara si degetul in ciocan se intalnesc in cazul persoanelor care poarta pantofi inadecvati. Degetul in gheara apare atunci cand prima articulatie este curbata in sus, iar articulatia de mijloc si cea de la capatul degetului sunt indreptate in jos, creand aspectul de gheara.

Degetul in ciocan este caracterizat de curbarea primei articulatii in sus si a articulatiei de mijloc in jos.

In general, cele doua afectiuni apar ca urmare a purtarii unor incaltari prea mici. Degetul in ciocan mai poate aparea si in cazul persoanelor care au monturi la degetele mari, in timp ce degetul in gheara poate aparea la persoanele care au arcul piciorului inalt.

Din cauza presiunii constante la capatul degetului, in prima articulatie si in cea din mijloc, degetele devin fixe si nu se mai indreapta.

Pentru a diagnostica cu exactitate afectiunile, medicul va efectua teste pentru a se asigura ca nu exista probleme de tip neurologic.

In functie de stadiu, tratamentul variaza, in stadiile incipiente, purtarea incaltarilor adecvate putand stopa deformarea, favorizand revenirea degetelor intr-o forma normala.

In stadiile mai avansate, poate fi necesar tratamentul de tip chirurgical pentru a realinia degetul de la picior. In ambele cazuri, se opteaza pentru artroplastia articulatiilor afectate.