Durerea de spate, desi este un simptom comun, poate avea o varietate de cauze. In general, aceasta nu este determinata de o afectiune grava si se poate ameliora in timp, insa in unele cazuri este persistenta sau recurenta. Durerile de spate pot aparea in orice punct de-a lungul coloanei vertebrale, incepand de la ceafa si pana la solduri.
Cauzele durerii de spate sunt diverse, durerile fiind directe si cauzate de probleme musculare sau la nivelul coloanei vertebrale, dar si indirecte, fiind cauzate de anumite organe care iradiaza in zona spatelui.
In general, durerile sunt cauzate de tensionarea sau spasmele la nivelul muschilor si ligamentelor, insa acestea sunt determinate de diversi factori.
Ridicarea de greutati duce la incordarea musculaturii si a ligamentelor si genereaza spasme musculare si, implicit, dureri de spate. In astfel de situatii, se recomanda repausul pana cand durerea dispare.
O alta cauza comuna este efortul sustinut care genereaza tensiuni la nivelul muschilor si ligamentelor, producand dureri de spate.
Ridicarea incorecta a unor obiecte grele poate determina suprsolicitarea unor grupe de muschi sau a unor ligamente, ducand la incordare si durere.
Un pat care are o saltea necorespunzatoare poate duce la aparitia durerilor de spate. O astfel de saltea nu ofera sustinerea necesara pentru coloana vertebrala si musculatura spatelui, determinand o postura incorecta in timpul somnului. Asadar, la trezire, persoana va experimenta o senzatie de durere care poate persista.
O pozitie incorecta la birou duce la aparitia durerilor de spate in timp. O postura neadecvata determina schimbari anatomice la nivelul coloanei vertebrale, care duc la constrictia vaselor de sange si a nervilor si, implicit, la aparitia durerilor.
O activitate prelungita in picioare duce la aparitia durerilor de spate. Muschii, articulatiile si vertebrele au nevoie de sustinere, iar aceasta pozitie afecteaza echilibrul si genereaza durere.
Un stranut sau o tuse puternica poate produce durere in partea inferioara a spatelui din cauza incordarii zonei si stimularii centrilor nervosi.
Intinderile musculare din zona spatelui pot genera dureri de spate in partea superioara si inferioara.
In timpul condusului, curba coloanei vertebrale din zona lombara dispare complet, intreaga presiune fiind exercitata asupra vertebrelor si discurilor vertebrale. Din cauza vibratiilor masinii, presiunea creste si mai mult. Pentru a evita durerile de spate, se recomanda o pauza de zece minute la fiecare ora pentru detensionarea spatelui.
Loviturile sau traumatismele la nivelul spatelui pot genera dureri pe termen scurt sau lung. In cazul in care spatele este accidentat, se recomanda verificarea de catre un specialist.
Rupturile la nivelul discurilor coloanei vertebrale duc la producerea herniei de disc. Discurile au rolul de a atenua socurile dintre vertebre, sustinand partea superioara a corpului si permitand rasucirile coloanei vertebrale. In momentul ruperii unui disc, nucleul patrunde in exterior si produce dureri din cauza apasarii asupra nervilor din zona.
Umflarea discurilor sau hernierea se manifesta prin depasirea dimensiunilor vertebrelor. Durerile de spate se declanseaza cand discul apasa radacinile nervilor din zona.
Sciatica se manifesta prin presiunea exercitata asupra nervului sciatic, ducand la aparitia durerii de spate. Presiunea poate fi exercitata de un disc herniat, de o vertebra crescuta anormal sau de o tumora.
Artrita la nivelul coloanei vertebrale se mai numeste si spondilita anchilozanta si produce durere de spate si rigiditate la nivelul coloanei vertebrale. Afectiunea este mai intalnita in cazul femeilor.
Scolioza se manifesta prin curbarea coloanei vertebrale intr-o parte. Afectiunea apare dupa pubertate, de cele mai multe ori, din cauze necunoscute. In anumite cazuri, poate fi determinata de paralizie cerebrala sau distrofie musculara. Durerile de spate care apar din cauza scoliozei nu pot fi inlaturate, ci doar ameliorate.
Osteoporoza duce la fragilizarea oaselor si la fracturarea acestora, in special in cazul persoanelor varstnice. Poate cauza dureri severe de spate care se agraveaza cand persoana afectata sta in picioare sau cand se deplaseaza. Durerea dispare in momentul in care persoana se intinde in pat.
Cancerul la coloana, manifestat prin aparitia tumorilor de-a lungul coloanei vertebrale, poate genera dureri intense din cauza presiunii exercitate asupra vertebrelor sau poate cauza fracturi la nivelul coloanei.
Sindromul cauda equina, cunoscut si sub numele de “coada de cal” se manifesta prin compresia nervilor de la finalul maduvei spinarii in canalul spinal. Acesta apare ca urmare a unei leziuni cauzate de o presiune continuta pe radacinile nervoase de la finalul maduvei osoase. Sindromul poate fi cauzat si de traume in zona lombara, de steanoza lombara, hernia de disc, neoplasme sau infectii. In general, specialistii recurg la interventiile chirurgicale pentru inlaturarea problemelor.
Infectiile la nivelul rinichilor, cauzate de bacteriile care migreaza din vezica urinara in rinichi, sunt asociate cu dureri de spate, febra si frisoane. Daca sunt tratate rapid si corect, ele sunt inlaturate, iar durerea de spate va disparea.
Zona Zoster este o afectiune care apare ca urmare a reactivarii virusului varicelei si se manifesta prin iritatii ale pielii si dureri de spate care dispar in cateva zile de la aparitia iritatiei cutanate.