Articulatiile inglobeaza elemente care ajuta la unirea capetelor a doua sau mai multe oase si au structura si caracteristici diferite, adaptate functiei de locomotie a corpului. Exista trei mari tipuri de articulatii: cele fixe numite si sinartroze, semimobile sau amfiartroze si mobile sau diartroze. Toate sunt constituite din extremitati osoase invelite in cartilaj cu functia de amortizare a socului produs in momentul miscarii. Articulatiile au in jurul lor o membrana sinoviala care secreta lichid sinovial pentru lubrifierea articulatiei.

Durerile articulare pot fi cauzate de varsta avansata, de leziunile preexistente, pierderea masei musculare, inflamatia generata de traumatisme minore si chiar de greutatea excesiva.

Reumatismul include o paleta ampla de afectiuni inflamatorii cronice dureroase, de peste 100 de boli care afecteaza oasele, articulatiile, muschii, tendoanele si ligamentele.

Aceste boli genereaza simptome precum inflamatia caracterizata prin inrosire, umflare, rigiditate, durere si anumite schimbari ale structurilor articulare, afectand sistemul musculoscheletic. In anumite cazuri, pot fi afectate organele interne: inima, rinichii, plamanii sau chiar pielea.

Reumatismul articular este cel mai frecvent si se manifesta sub forma unor afectiuni variate printre care spondilita anchilozanta, guta, artrita infectioasa, artrita juvenila, osteoartrita, febra reumatica.

Spondilita anchilozanta consta in inflamarea articulatiilor dintre vertebre si a celor dintre coloana vertebrala si pelvis creand durere si o senzatie de intepenire. Se mai manifesta prin presiune respiratorie, monoartrita genunchiului si a gleznei si limitarea discreta a flexiei lombare. Exercitiile ajuta la mobilitate, nefiind cunoscute alte metode care sa preintampine evolutia afectiunii.

Guta reprezinta o forma complexa de artrita care se manifesta prin accese de durere, sensibilitate la nivel articular si inrosirea zonei afectate. Este determinata de un exces de acid uric in sange si poate fi invalidanta daca nu este tratata corect.

Artrita infectioasa este cauzata de bacterii virale sau fungice instalate la nivel articular unde creeaza leziuni. Artritele bacteriene sunt numite si artrite septice si sunt cele mai agresive.

Artrita juvenila idiopatica se manifesta prin dureri care persista, umflaturi si rigiditate la nivel articular. Afecteaza copiii cu varste intre 1 si 16 ani si reprezinta una dintre bolile cronice reumatologice cele mai severe. Poate evolua in timp de la inflamatie articulara, pana la anchiloza articulara invalidanta. Un tratament aplicat corect ajuta la ameliorarea durerilor articulare si previne disfunctiile. Tratamentul consta in fizioterapie si medicatie.

Osteoartrita este o boala degenerativa care apare cand cartilajul articulatiilor este deja distrus. Boala afecteaza mainile, soldurile, genunchii si gatul. Tratamentul ajuta la inlaturarea cauzei si protejarea articulatiei, diminuarea durerii, refacerea cartilajului si redarea mobilitatii prin exercitii fizice moderate.  In cazul in care simptomele sunt severe, se recomanda infiltratiile cu corticoizi care diminueaza durerea.

Febra reumatica este o alta afectiune care apare in urma complicatiei faringitei streptococice netratate adecvat.

Pentru stabilirea exacta a afectiunilor reumatice, se recomanda o examinare atenta a articulatiilor afectate, o evaluare radiologica, teste sanguine si examinarea lichidului sinovial care se extrage prin aspirare din articulatia tumefiata.

Tratamentul este adaptat cauzelor care declanseaza afectiunea. De regula, pentru diminuarea simptomelor usoare, se recomanda analgezice, antiinflamatoare sau relaxante musculare.

In cazul simptomelor grave, tratamentul include antiinflamatoare nesteroidiene pe baza prescriptiei medicale. Unele dintre aceste medicamente creeaza efecte adverse si sporesc riscul de accident vascular sau cerebral si de infarct miocardic.

Pentru prevenirea aparitiei bolilor articulare, se recomanda adaptarea tinutei la temperaturile de afara pentru asigurarea confortului termic la nivelul articulatiilor mainilor si picioarelor.

Suplimentele naturale care contin glucozamina, condroitina, acid hialuronic, metilsulfonilmetan, extracte de boswellia si curcumin ajuta la mentinerea mobilitatii cartilajelor. Antioxidantii din ceai verde, struguri, vitaminele C si E ajuta la detoxifierea si intarirea organismului. In cazul in care exista dureri articulare, se recomanda aplicarea de comprese reci pe zonele dureroase, plasturi impotriva durerilor si inflamatiilor, dar si efectuarea de exercitii de stretching si gimnastica pentru intarirea musculaturii membrelor. Exercitiile de gimnastica precum genuflexiunile, fandarile, flotarile si abdomenele ajuta la intarirea oaselor si la mentinerea flexibilitatii articulatiilor, iar abdomenele intaresc oasele si muschii spatelui.

Pentru diminuarea inflamatiilor articulare se recomanda consumul de alimente bogate in acizi grasi esentiali precum pestele gras, semintele de in, nuci si cereale integrale, dar si fructe precum ananasul, afinele, ciresele si visinele care ajuta la combaterea artritei.

Sisteme Ortopedice comercializeaza o gama larga de produse destinate usurarii procesului de deplasare a persoanelor cu afectiuni articulare. Dispozitivele ortopedice sunt reglabile, usor de transportat si depozitat si asigura independenta persoanelor afectate de boli articulare.