Bolile de oase la copii stopeaza dezvoltarea normala a sistemului osos si duc la deteriorarea structurilor existente. Pot aparea din cauza carentelor de calciu si vitamina D, a malnutritiei, a factorilor ereditari sau a altor boli cronice.

Osteogeneza imperfecta

Una dintre afectiunile intalnite in cazul copiilor este osteogeneza imperfecta, cunoscuta sub numele de boala oaselor fragile din cauza problemelor asociate cu dezvoltarea oaselor.

Este o afectiune congenitala ereditara care favorizeaza aparitia fracturilor si este cauzata de o mutatie genetica cu impact asupra productiei de colagen din organism.

Printre cele mai frecvente simptome se regasesc: slabiciunea musculara, oboseala, laxitatea ligamentelor, scolioza, oasele curbate, statura mica, dinti fragili si sindromul sclerei albastre.

Rahitismul

Rahitismul apare din cauza carentelor de calciu si vitamina D si se manifesta prin inmuierea si slabirea oaselor, deformari ale oaselor, eruptie dentara incompleta, iritabilitate, stari de nervozitate si transpiratii nocturne.

Boala apare in general la cateva luni de la nastere si poate fi despistata la varsta de 2 ani sau mai tarziu.  Copiii care sufera de boala celiaca se confrunta cu o absorbtie insuficienta a calciului si a vitaminei D, ceea ce duce la instalarea rahitismului.

Osteopetroza

Osteopetroza, numita si boala oaselor de marmura, distruge maduva osoasa si predispune la infectii, hemoragii si incetinirea cresterii. Apare din cauza unor malformatii ereditare si se manifesta inca din primele luni de viata, ducand la surditate si orbire. Boala este fatala de cele mai multe ori, iar, in cazul in care copiii afectati reusesc sa supravietuiasca, au o calitate a vietii foarte scazuta din cauza dizabilitatilor cauzate de boala.

Spondilolisteza

Spondilolisteza se manifesta prin alunecarea anterioara a unei vertebre fata de restul vertebrelor coloanei si apare in general in zonele lombara si sacrala. Poate fi congenitala, fiind cauzata de factori ereditari sau poate fi cauzata de leziuni mecanice minore, traume sau presiuni mari la nivelul coloanei. Deviatiile coloanei pot aparea la bebelusi din cauza presiunii asupra coloanei cand sunt tinuti in marsupii sau port-bebe-uri.

Osteosarcomul

Osteosarcomul reprezinta un tip de cancer frecvent intalnit in randul copiilor ale carui cauze sunt considerate a fi expunerea la radiatii, predispozitiile genetice sau o crestere osoasa rapida.

Tumoarea se instaleaza de obicei in oasele care cresc mai repede precum capetele oaselor coapselor, inceputul oaselor bratelor sau fluierul piciorului.

Simptomele includ durere, umflaturi locale sau noduli, iar tratamentul utilizat este, de regula, cel chirurgical, insotit de chimioterapie. In cazurile grave, se poate recurge la amputarea membrelor afectate.