Fructele proaspete, pline de vitamine si antioxidanti sunt vedetele verii. Pot fi consumate in diverse combinatii, insa, pentru a beneficia din plin de efectele lor binefacatoare, cel mai bine este sa fie consumate crude.

Iata o lista cu cele mai bune fructe pe care le puteti gasi vara si pe care le puteti introduce in alimentatia zilnica.

Capsunele

Capsunele contin proteine, zaharuri, vitaminele C, K, potasiu, magneziu, fier, sodiu, acid salicilic, elagic si pantotenic, acizi grasi Omega 3, acid folic, si flavonoide, care aduc o multime de beneficii organismului. Pot fi consumate crude, in bauturi, salate sau prajituri.

Frunzele, rizomul si fructele sunt folosite in scop terapeutic. Capsunul ajuta la scaderea colesterolului si are rol antibiotic, bactericid, antiinflamator, tonic, nutritiv, remineralizant si alcalinizant. Capsunele pot fi utilizate si pentru tratarea insomniei, acneei, obezitatii, eczemelor, constipatiei, reumatismului, a afectiunilor renale, a hipertensiunii arteriale si in combaterea tulburarilor hepato-biliare.

Ciresele

Ciresele ajuta la tratarea afectiunilor rinichilor, au efect diuretic, stimuleaza functionarea ficatului, ajutand la detoxifierea lui dupa perioade lungi de medicatii, intoxicatii sau diverse afectiuni.

Consumate pe perioade lungi, ciresele au efect anticancerigen si ajuta ficatul sa revina la dimensiuni normale si intaresc sistemul digestiv. Contin acid elagic, melatonina, bioflavonoide, antocianine, vitaminele A, B1, B2, B3, B6 si C, calciu, magneziu, sodiu, fosfor, fier, potasiu si proteine.

Contin antocianina, un pigment cu efect antiinflamator si calmant, regleaza nivelul de colesterol si trigliceridele si scad riscul de boli de inima si diabet, precum si de instalare a bolilor neurodegenerative, precum boala Alzheimer.

Melatonina este un antioxidant care ajuta la calmarea sistemului nervos, la combaterea insomniilor, a starilor de anxietate si migrene. Mineralele din compozitia cireselor ajuta la mentinerea unui ritm cardiac normal si asigura absorbtia substantelor nutritive.

Ciresele negre sunt utile pentru combaterea anemiei datorita continutului ridicat de fier si pentru eliminarea stresului datorita continutului de fosfor. In plus, ajuta si in curele de slabire datorita numarului mic de calorii.

Caisele

Caisele au putine calorii si contin beta-caroten, un antioxidant care ajuta la protejarea pielii, potasiu, fosfor, calciu, vitamina A, B6, C, acid pantotenic, colina, fibre, fier, riboflavina, magneziu, zinc, seleniu, mangan, tiamina, cupru.

Datorita continului de fibre accelereaza tranzitul intestinal, avand un efect usor laxativ, previn tulburarile digestive si constipatia cronica. Betacarotenul ajuta la protejarea inimii, imbunatateste vederea si protejeaza celulele de radicalii liberi. In plus, ajuta la eliminarea insomniei, a starilor depresive si a asteniei, stopeaza pierderile de memorie si faciliteaza eliminarea toxinelor din organism. Pot fi consumate ca gustare sau in diverse combinatii, cu branza de vaci, iaurt, cu carne, precum si in deserturi.

Afinele

Afinele contin vitamina A si vitaminele B, acid citric, acid benzoic si polifenoli, niste antioxidanti care ajuta la prevenirea unor boli grave precum cele de tip cardiovascular, cancer si osteoporoza. Au efect antiseptic, astringent, antidiareic. Ajuta la tratarea infectiilor vezicii urinare, imbunatatesc vederea si circulatia sanguina si accelereaza vindecarea tesuturilor. Pot fi consumate in salata de fructe, cu fulgi de ovaz, iaurt sau in deserturi delicioase.

Mango

Mango contine putine calorii, proteine, carbohidrati, fibre, si peste 20 de vitamine si minerale diferite, antioxidanti si fitonutrienti, care ajuta la prevenirea bolilor cronice, mentin elasticitatea si sanatatea pielii si a ochilor si regleaza nivelul de glucoza in cazul persoanelor supraponderale.

In plus, previne constipatia si asigura un bun tranzit intestinal, incurajeaza dezvoltarea bacteriilor benefice, intareste sistemul imunitar, combate insomnia si starile de oboseala, regleaza tensiunea arteriala, previne cancerul si astmul, stimuleaza productia de colagen si pastreaza alcalinitatea organismului.  Poate fi consumat simplu sau in salate si deserturi.

Acestea sunt doar cateva dintre fructele de care va puteti bucura in sezonul cald. Lista este mult mai ampla, la fel ca si beneficiile pe care fructele le aduc sanatatii noastre.