Trecerea la ora de iarna se face in fiecare an, in ultima sambata spre duminica din luna octombrie si are influente negative asupra persoanelor care se confrunta cu stari depresive sau cu probleme ale inimii, predispunand la sinucidere sau infarct.

Cele mai comune efecte sunt starile de irascibilitate, tulburarile de somn si cresterea nivelului de stres si aparitia asteniei de toamna, care afecteaza modul de desfasurare a activitatilor cotidiene si nivelul de energie.

Conform specialistilor, perioada de adaptare la ora de iarna este de aproximativ o saptamana. Schimbarea poate duce la scaderea vigilentei si la aparitia starilor de oboseala accentuate.

Activitatea sistemului nervos simpatic si nivelul citokinelor proinflamatorii cresc, iar secretia de melatonina este afectata din cauza expunerii prelungite la lumina.

Schimbarile orare de orice tip favorizeaza aparitia asteniei, numite si Seasonal Affective Disorder. Aceasta apare cu frecvent in randul femeilor intre 30 si 40 de ani. Simptomele pot varia de la o persoana la alta, cele mai frecvente fiind dificultatea in a se trezi, astenie, stari de nervozitate si rau.