Spondiloza reprezinta rigidizarea sau fixarea unor blocuri osoase de coloana vertebrale, ca efect al modificarilor degenerative produse la nivelul coloanei vertebrale.

Spondiloza este o afectiune frecventa si se manifesta atat in zona superioara sau cervicala a coloanei vertebrale, cat si in partea lombara si cea toracica. Aceasta din urma nu determina aparitia simptomelor, in timp ce spondiloza lombosacrala afecteaza atat zona lombara, cat si zona sacrala.

Afectiunea apare odata cu inaintarea in varsta, cand oasele si ligamentele coloanei se uzeaza si formeaza osteofite sau osteoartrita, discurile intervertebrale degenerand si slabind, ducand la aparitia herniei de disc si la umflarea discurilor.

Simptomele includ dureri de spate si de gat cauzate de compresia nervoasa din cauza discurilor umflate si a pintenilor ososi de pe suprafata articulatiilor care genereaza ingustarea cavitatilor din care ies nervii din canalul spinal. Umflarea discurilor genereaza inflamatii locale si sensibilizarea nervilor de la nivelul coloanei vertebrale.

In cazul herniei de disc, ligamentele existente la nivelul coloanei vertebrale sunt impinse, generand dureri, sensibilitate si spasme musculare. Daca afectiunea este grava, apare compresia nervilor si, implicit, durerea locala, care se extinde in jos pe picior, generand sciatica.

Durerile de spate generate de bombarea discurilor se intensifica daca persoana afectata sta mult timp in picioare sau in sezut sau cand se apleaca inainte, insa ele se amelioreaza in timpul mersului sau cand este modificata pozitia dureroasa. Daca durerile de spate apar din cauza osteoartritei fatetelor articulatiilor, acestea se intensifica in timpul mersului si cand persoana sta in sezut si se amelioreaza cand se apleaca inainte. Daca un nerv este blocat, apar simptome de amorteala si furnicaturi, iar daca este grav lezat, apare slabiciunea extremitatilor.

Diagnosticarea spondilozei se realizeaza in urma radiografiei cu raze X, scanarii CT sau RMN. Razele X ajuta la identificarea pintenilor ososi de la nivelul coloanei vertebrale, a ingrosarii fetelor articulare si a ingustarii spatiilor discului intervertebral. Scanarea CT ajuta la vizualizarea detaliata a coloanei vertebrale si la identificarea ingustarii canalului spinal. Investigatia RMN arata in detaliu coloana vertebrala si este utilizata pentru vizualizarea discurilor intervertebrale, a herniei de disc, a fetelor articulatiilor, nervilor si ligamentelor de la nivelul coloanei.

Avand in vedere ca spondiloza este un proces degenerativ, tratamentul are in vedere ameliorarea durerilor de spate si gat. De regula, medicii prescriu medicamente si recomanda terapii adjuvante, exercitii fizice si fizioterapie, iar in stadii mai grave se apeleaza la chirurgie sau proceduri minim invazive.

Repausul la pat prelungeste timpul de recuperare, de aceea se recomanda continuarea activitatilor normale. Aplicatiile locale cu gheata sau caldura ajuta in general la diminuarea durerilor de spate si de gat generate de osteoporoza. Dormitul cu o perna intre picioare ajuta la inlaturarea durerilor din partea inferioara a spatelui.

Medicii recomanda fizioterapia pentru inlaturarea durerilor cronice de spate si a celor musculare din zona gatului, precum si pentru tonifiere. Daca sunt efectuate zilnic, exercitiile ajuta la intarirea muschilor spatelui si a celor abdominali.