Piciorul plat valg sau platfusul implica o deformatie a piciorului si gleznei care consta in scaderea inaltimii arcului longitudinal medial. Din punct de vedere medical, nu exista o valoare medie precisa a inaltimii arcului longitudinal medial considerata a fi normala. Inaltimea este determinata de forma oaselor si de rezistenta structurilor ligamentare, musculatura avand rol in mentinerea echilibrului. Musculatura gambei este inactiva pe durata in care o persoana sta in picioare.
Platfusul consta in modificarea raporturilor osoase normal la nivelul gleznei, astfel incat apare o prabusire a arcului longitudinal medial.
In functie de aplatizarea arcului longitudinal medial si a mobilitatii articulatiilor si tendoanelor, se disting 3 tipuri de platfus: flexibil, cu scurtarea tendonului achilean si rigid - caz in care tulburarile de mobilitate si mers sunt grave.
Afectiunea se manifesta doar atunci cand piciorul este in sprijin, atunci cand se afla in repaus, piciorul parand normal. Identificarea bolii se face pe baza unei plantograme care compara modul in care se sprijina piciorul si pe baza unei radiografii de profil si a antepiciorului.
Desi in cazul copiilor afectiunea nu prezinta simptome, in timp, efectele pot deveni grave din cauza modificarilor la nivelul articulatiilor membrului inferior si la nivelul coloanei vertebrale. Acestea se pot manifesta prin dureri articulare, scaderea mobilitatii articulare, diminuarea capacitatii de a realiza activitatile zilnice si deteriorarea articulatiilor. In adolescenta apar in general si primele dureri la nivelul gleznei, in special in cazul activitatilor intense.
Medicii recomanda kinetoterapia pentru a tonifia musculatura posterioara a gambei si a decontractura tendonul achilean si muschiul peronier. In unele cazuri, purtarea unor orteze sau a incaltamintei ortopedice poate avea efecte pozitive.
In cazul in care tratamentul ortopedic nu ajuta la remedierea simptomelor dureroase ale afectiunii, se recomanda tratamentul chirurgical. Medicii recomanda acest tip de tratament daca glezna este dureroasa la activitati fizice normale sau mai complexe, in cazul adolescentilor si copiilor care vor sa se implice in activitati sportive de performanta, precum si in scop preventiv pentru a preveni modificarile de ax ale membrului si efectele nedorite pe care afectiunea le implica.
De-a lungul timpului, au fost testate diverse metode chirurgicale, cea mai eficienta dintre ele constand in blocarea miscarii de hiperpronatie a piciorului si de prabusire a arcului longitudinal medial cu un implant special introdus la nivelul articulatiei. Acest tip de operatie are o durata scurta si permite o recuperare rapida, iar rezultatele sunt foarte bune datorita faptului ca implantul corecteaza complet deformatia gleznei si inlatura durerile si alte efecte negative.