Slabiciunea sau oboseala musculara se manifesta prin scaderea fortei musculare a unuia sau mai multor muschi si este intalnita frecvent in cazul afectiunilor musculare, neurologice si metabolice.
Distrofia musculara sau dermatomiozita generata de inflamarea muschilor reprezinta cauze frecvente ale oboselii musculare, pe langa bolile neurologice, scleroza laterala amiotrofica, accidentele vasculare cerebrale sau compresiile nervoase.
In functie de cauze, efectele se pot manifesta asupra unui muschi, unei grupe musculare sau asupra tuturor muschilor si pot fi insotite de durere, atrofie, crampe sau alte simptome musculare.
Simptomele oboselii musculare
Oboseala musculara se manifesta prin senzatie de arsura, pierderea coordonarii musculare, spasme la nivelul muschilor, durere, paralizie, senzatie de ace si intepaturi, zvacnituri. Simptome mai grave includ vederea dubla sau incetosata, diareea, lesinul sau modificarea starii de constienta, fatigabilitate, febra, dificultati in vorbire si mers, pierderea memoriei, cefalee, greata insotita uneori de varsaturi, amorteala sau furnicaturi la maini si picioare, exoftalmia sau proeminenta ochilor, scaderea in greutate, intoleranta la caldura, transpiratii, depresie.
Cauzele oboselii musculare
Cauzele pot fi de ordin metabolic si apar ca urmare a instalarii bolii Addison care consta in diminuarea productiei de hormoni de catre glandele suprarenale, ca urmare a hiperparatiroidismului - cresterea activitatii glandelor paratiroide, a hipertiroidismului - cresterea activitatii glandei tiroide, a hipopotasemiei manifestate printr-un nivel scazut de potasiu sau a hiponatremiei - un nivel scazut de sodiu.
Cauzele neurologice includ afectiuni precum: paralizia Bell caracterizata de edemul sau inflamatia nervului facial care controleaza muschii faciali, paralizia cerebrala care afecteaza functiile creierului si ale sistemului nervos, boala Charcot-Marie-Tooth care afecteaza nervii periferici, sindromul Guillain-Barre sau boala autoimuna a nervilor, scleroza multipla, compresia sau prinderea nervoasa a nervilor din diverse zone musculare, dar si accidentele vasculare cerebrale.
Unele boli musculare pot determina o anumita slabiciune a muschilor. Acestea sunt scleroza laterala amiotrofica, dermatomiozita care genereaza inflamatii la nivelul pielii si al muschilor si distrofia musculara care conduce la pierderea progresiva a tesutului muscular si la slabiciunea musculara.
Slabiciunea musculara poate avea si cauze toxice precum botulismul, o intoxicatie alimentara grava, ingestia de insecticide, expunerea la cauze neurotoxice sau intoxicatia cu crustacee.
Anemia, leziunile cauzate de suprasolicitarea muschilor, polimiozita caracterizata de inflamatia si slabiciunea musculaturii, accidentele vasculare cerebrale si alte afectiuni pot genera slabiciune musculara.
Se recomanda un consult de specialitate urgent daca sunt prezente simptome precum lesinul sau alte modificari ale starii de constienta, paralizia sau incapacitatea de a misca o parte a corpului, crampe abdominale puternice, modificarea brusca a vederii, pierderea vederii sau dureri oculare sau dureri de cap puternice.