Febra musculara sau inflamatia musculara se manifesta printr-o senzatie de disconfort sau durere la nivelul muschilor scheletici ca urmare a unei activitati fizice intense.
Febra musculara apare ca urmare a suprasolicitarii muschilor in cadrul unei activitati fizice de intensitate crescuta. Nivelul inflamatiei depinde atat de intensitatea contractiilor musculare, cat si de durata efortului.
Exercitiile care implica o intensitate foarte mare pot genera rupturi sau lezari ale tesutului muscular, contractiile fiind denumite excentrice. In cadrul unor astfel de contractii, forta este distribuita pe o sectiune mai mica de muschi, ruptura aparand din cauza tensiunii aflate in crestere.
Exercitiile fizice usoare ale segmentelor afectate sunt foarte utile pentru diminuarea febrei musculare care scade foarte mult dupa inceperea exercitiilor. Dupa incheierea exercitiilor insa, febra revine.
Simptomele febrei musculare sunt durerea, tumefierea musculara si spasmele musculare dureroase, precum si sensibilitatea muschilor la palpare si miscare. In plus, apare diminuarea motilitatii la 24-48 de ore dupa exercitii, cu un varf intre 24-72 de ore, diminuandu-se in urmatoarele 5-7 zile. De regula, febra musculara dispare singura in maximum doua saptamani.
Febra musculara apare atunci cand muschii sunt suprasolicitati la un nivel de activitate fizica la care nu sunt adaptati, orice activitate care implica producerea unei forte mai puternice fata de cea utilizata in mod normal conducand la aparitia febrei musculare.
Una dintre cele mai frecvente cauze este distrugerea structurala prin tensiunea ridicata. Durerea aparuta in urma exercitiilor fizice este mediata direct de dezvoltarea fortelor si de contractiile ritmice. Contractiile ritmice genereaza oboseala si disconfort la nivelul muschilor, transformate ulterior, dupa incheierea activitatilor in durere. Astfel, la nivelul muschilor are loc o distrugere structurala.
Un alt fenomen care se produce la nivelul muschilor este acumularea de acid lactic in muschi. Degenerarea si regenerarea fibrelor musculare dupa 2-3 ore de intrerupere a circulatiei sanguine sunt similare cu forta care rezulta prin leziunea cauzata de exercitii. In functie de intensitatea exercitiilor, se poate determina extinderea inflamatiei.
Temperaturile crescute pot distruge elementele structurale de la nivelul muschilor. Anumite exercitii pot genera temperaturi locale mai ridicate decat altele. De exemplu, febra musculara extrema apare in special la persoanele neantrenate in timpul exercitiilor intense. Acest tip de exercitii cresc temperatura la nivelul muschilor.
O alta cauza poate fi reprezentata de contracturile spastice care implica o activitate electromiografica sporita in muschii inflamati. Pierderea controlului nervos si vasoconstrictia genereaza o scadere a fluxului de sange si ischemie generand durere si spasm.
La nivelul muschilor apar alterari miofibrilare si citoscheletale atunci cand se instaleaza febra musculara.