Artroza este o afectiune cronica, cu o evolutie lenta, care consta in deteriorarea treptata a cartilajului. Evolutia afectiunii variaza de la o persoana la alta, in functie de articulatia afectata.  

Exista situatii in care radiografia dezvaluie multe probleme, fara ca persoana afectata sa resimta simptomele afectiunii, precum si situatii in care durerea sau intepenirea sunt prezente, iar radiografia nu indica modificari ale articulatiilor.

Factorii care duc la slabirea articulatiei, precum traumele prin ruperea oaselor sau a problemelor cu meniscul faciliteaza aparitia artrozei secundare.

Artroza secundara mai apare si in urma practicarii intense a diverselor tipuri de sport sau a reluarii activitatii fizice intense dupa o ranire sau o interventie chirurgicala.

In cazul in care exista o cauza care a determinat aparitia artrozei la nivelul unei articulatii, probabilitatea ca aceasta sa ramana la nivelul articulatiei respective este foarte mare. Daca nu exista o cauza precisa si artroza apare ca urmare a ereditatii, exista posibilitatea ca aceasta sa se instaleze la nivelul mai multor articulatii. In general, afectiunea este frecvent intalnita la persoanele cu varsta peste 75 de ani.

Artroza este diferita de artrita reumatoida, care consta in inflamarea membranei sinoviale si de ostoporoza, care consta in decalcifierea oaselor.

In cazul artrozei, cartilajul se rupe ca urmarea a deteriorarii treptate a acestuia, osul de sub cartilaj se mareste treptat, ca urmare a deteriorarii si pierderii cartilajului.

Boala se poate instala fara a genera simptome imediate. Durerea apare cel mai adesea si se manifesta gradual, in timpul miscarii sau cand articulatia este suprasolicitata. Intensitatea durerii se poate accentua pe parcursul zilei sau odata cu reluarea miscarii dupa o perioada de repaus. In stadiile avansate, articulatia devine greu de folosit, iar durerile apar si in timpul noptii sau in perioadele de repaus.

O articulatie inflamata produce mai multa durere, se incalzeste si se inroseste, necesitand tratament cu analgezice sau antiinflamatorii.

In afara durerilor, mai poate aparea si intepenirea articulatiei, in special dupa perioadele de repaus. Aceasta stare de intepenire dispare prin efectuarea miscarii. Daca articulatiile sunt intepenite si dureroase, miscarile devin dificil de efectuat. Explicatia consta in faptul ca, pe langa afectarea articulatiilor, muschii din jurul acestora sunt slabiti, ducand la pierderea stabilitatii si a fortei articulatiei si la aparitia senzatiei de slabiciune. Astfel, tendoanele sunt suprasolicitate, iar durerile sunt accentuate.  

In unele cazuri, poate aparea o inflamare a articulatiei, ca urmare a producerii de lichid sinovial in exces. Articulatia poate parea ingrosata si din cauza maririi extremitatilor osoase, ca urmare a aparitiei ciocurilor osoase.

 

In stadiile avansate, pozitia oaselor se modifica, ducand la pozitionarea incorecta a oaselor, precum indoirea genunchilor spre interior.

Specialistii recomanda fizioterapia in cazurile mai usoare. Pentru situatiile in care oasele sunt deformate, se poate recurge la interventiile chirurgicale.