Artrita reactiva, cunoscuta si sub numele de sindrom Reiter reprezinta o forma de artrita dezvoltata ca urmare a unei infectii in organism si apartine spondiloartropatiilor seronegative. Poate aparea ca urmare a unei infectii gastrointestinale cauzate de gastroenterita cu Shigella, Salmonella, Campylobacter, Yersinia, a unei infectii genitourinare cauzate de Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Ureaplasma urealyticum sau chiar respiratorii cauzate de Chlamydia, Streptococ beta-hemolitic sau Mycobacterium tuberculosis.
In general, apare la persoanele cu varsta intre 20 si 40 de ani care s-au confruntat cu o infectie digestiva sau genitala. In astfel de cazuri, procesul de diagnosticare este ingreunat de faptul ca infectia care a declansat artrita este deja vindecata.
Artrita reactiva este incadrata in categoria bolilor autoimune aparute prin mimetism molecular intre antigenele infectioase si unele componente ale cartilajului articular.
Artrita reactiva poate fi recurenta, cronica, progresiva sau auto-limitata. Aproximativ 15% dintre persoanele care se confrunta cu artrita reactiva dezvolta o forma cronica insotita si de nefropatie, amiloidoza si probleme cardiace.
Simptome
In general, simptomele apar la 1-3 saptamani de la contractarea infectiei digestive, urogenitale sau respiratorii. Printre simptome se regasesc artrita inflamatorie a articulatiilor mari – genunchi, glezna sau sacroiliaca, afectiunile oculare – conjunctivita, uveita, episclerita, keratita, afectiunile genitourinare – uretrita in cazul barbatilor sau cervicita in cazul femeilor, leziunile cutaneomucoase – modificari distrofice ale unghiilor, keratoderma blenoragica, leziuni psoriaziforme palmo-plantare, entezita, dactilita si afectiunile cardiace – insuficienta aortica sau pericardita. De obicei, sunt afectate asimetric membrele inferioare.
Diagnosticare
Pentru stabilirea diagnosticului exact, se recomanda efectuarea unor investigatii care includ hemoleucograma in cazul careia se urmareste identificarea unei anemii normocrome normocitare cu leucocitoza si trombocitoza, antigenul HLA B27 care este de obicei pozitiv, valorile VSH si ale proteinei C reactive care sunt de regula crescute. Medicii mai recomanda analiza sumarului de urina, a culturii din secretii uretrale, cervicale, scaun si urina, artrocenteza, colonoscopia, tipul anticorpilor anti-nucleari, radiografie, IRM.
Artrita reactiva este asemanatoare cu artrita septica, artrita gonococia, psoriazica, guta sau reumatismul articular acut.
Tratament
Pentru tratarea infectiilor declansatoare ale artritei se recomanda antibioticele, iar pentru simptomele articulare se recomanda antiinflamatoarele, corticosteroizii sau imunosupresoarele.