Curburile anormale ale coloanei vertebrale apar in general din cauza posturii inadecvate in pozitia de sezut, cand spatele nu este sprijinit de spatar. Astfel de curburi actioneaza asupra nervilor si duc la aparitia unor simptome precum amorteala sau furnicaturile, in unele cazuri afectand nervul sciatic.

Folosirea unui suport lombar adecvat si mentinerea talpilor fixate pe podea sau pe un suport de picioare ajuta la prevenirea durerilor de spate pentru ca inlatura presiunea exercitata de marginea din fata a sezutului scaunului la nivelul coapselor.

Partea superioara a corpului trebuie mentinuta in pozitie verticala, iar cea inferioara trebuie sa fie sprijinita de spatarul scaunului sau de un suport lombar. Este important ca umerii sa fie relaxati, nu indoiti, iar coatele si antebratele sa fie apropiate de corp.

O postura inadecvata poate genera dureri musculo-scheletale, dureri de coloana, umeri, brate, degete si dureri de cap. Pauzele periodice de 1-2 minute la intervale de 25-30 minute si plimbarile scurte ajuta la inlaturarea durerilor de spate si a oboselii musculare.

Simptome ale afectiunilor musculo-scheletale precum roseata, umflatura, parestezii, furnicaturi sau durerile ascutite sau surde, sensibilitate, caldura sau senzatie de arsura, intepaturi, senzatie de greutate, ameteala si slabiciune, identificate din timp, pot preveni aparitia leziunilor.

Prevenirea afectiunilor musculo-scheletale se poate face prin recunoasterea semnelor si simptomelor acestora. In etapele de debut, apare disconfortul cauzat de senzatia de durere sau oboseala, insa acesta se diminueaza sau dispare dupa repaus sau odihna.

Daca afectiunile se acutizeaza, apar durerea si oboseala, iar simptomele nu mai dispar dupa perioada de repaus.

Etapele cronice se manifesta prin durere si oboseala tot timpul, chiar si cand zonele afectate sunt in repaus. Calitatea vietii scade, activitatile zilnice si somnul fiind afectate in mare masura.

Leziunile care apar in stadiile de debut sau in cele acute se pot ameliora daca se respecta perioada de repaus sau daca sarcinile de serviciu sunt modificate pentru a diminua presiunea asupra zonelor afectate. In stadiile cronice, leziunile nu pot fi vindecate complet, insa efectele pot fi diminuate daca sunt tratate corespunzator.

Intelegerea factorilor de risc si identificarea momentului si locului cand apar pot ajuta la prevenirea afectiunilor musculo-scheletale. Efortul fizic care suprasolicita muschii, ligamentele, tendoanele si articulatiile sporeste nevoile energetice ale organismului si riscul de a afecta anumite parti ale corpului. Eforturile care suprasolicita in mod repetat muschii si tendoanele din anumite zone pot duce la o afectare pe termen mediu si lung din cauza oboselii acumulate si a lipsei de timp pentru refacere. O pozitie nemiscata a corpului pentru o perioada lunga de timp duce la oboseala muschilor din cauza reducerii fluxului sangvin. Stresul de contact apare cand o anumita zona a corpului intra in contact cu obiecte tari sau ascutite si conduce in timp la leziuni ale nervilor sau tesuturilor.

Ridicarea sau transportarea obiectelor grele necesita cateva masuri de precautie, prin stabilirea clara a traseului care trebuie urmat, testarea greutatii acestora, separarea obiectelor in mai multe parti sau utilizarea unui carucior pentru transport. Este important ca greutatile sa nu fie carate sub jumatatea coastei sau deasupra umerilor si sa fie manipulate stand in picioare, nu in sezut. Totodata, este bine ca bratele si greutatea sa fie cat mai aproape de corp si sa se evite rotirea spatelui sau aplecarea. Miscarile bruste sau rapide sunt de evitat.

Impingerea sau tragerea obiectelor cu greutate mare este important sa se faca cu ambele maini, cu bratele lipite de corp si coatele indoite sau cu mainile la nivelul taliei sau putin deasupra acesteia. Se recomanda ca talpile sa fie departate la nivelul umerilor, genunchii sa fie usor indoiti cand se muta incarcatura, iar pasii sa fie mici.

Prinderea obiectelor grele e bine sa fie realizata cu ajutorul unor unelte care sa permita folosirea intregii maini. Se recomanda alternarea statului jos cu statul in picioare, precum si alternarea pozitiei de lucru si a mainilor si stabilirea unui anumit ritm daca sarcinile sunt repetitive.