Pentru a fi sanatoase, oasele necesita un aport nutritional adecvat si echilibrat, dar si exercitii fizice practicate constant. Oasele asigura integritatea structurii scheletice si pastrarea corecta a pozitiei corpului, precum si protejarea organelor interne si realizarea optima a miscarilor intregului corp.

Oasele au rolul de a depozita mineralele si de a asigura echilibrul fosfo-calcic, precum si de a apara organismul prin formarea de hematii. Densitatea osoasa se mosteneste si de ea depinde rezistenta oaselor pe parcursul vietii.

Stilul de viata caracterizat de o alimentatie sanatoasa previne diminuarea densitatii osoase, a aparitiei osteoporozei sau a altor boli. Se recomanda evitarea alimentelor sarate pentru ca sodiul sporeste extragerea calciului din os si a alimentelor acide pentru ca diminueaza densitatea osoasa si scad forta musculara. De asemenea, cafeaua si alcoolul diminueaza absorbtia de minerale, iar fumatul slabeste rezistenta osului si conduce la osteoporoza prematura.

Pestele si fructele abundente in vitamina C si antioxidanti contribuie la mentinerea sanatatii oaselor. Fibrele si calciul din caju, caise, banane, migdale, cartofii si legumele cu frunze verzi precum spanacul contribuie din plin la mentinerea sanatatii oaselor.

Calciul este esential pentru sanatatea oaselor si articulatiilor, iar vitamina D stimuleaza absorbtia calciului si are rol de crestere a masei osoase, in timp ce fosforul este esential pentru structura oaselor si dintilor. Vitamina K ajuta la fixarea calciului in matricea osoasa prin activarea proteinelor, iar fluorul ajuta la intarirea oaselor, contribuie la dezvoltarea scheletului conferind soliditate osului, in timp ce magneziul ajuta la fixarea vitaminei D si este necesar pentru asimilarea calciului. Alte elemente importante sunt potasiul, siliciul, zincul, sodiul, cuprul si coenzima Q10.

Trebuie sa aveti insa in vedere faptul ca un consum excesiv de vitamine poate avea efecte toxice, in special in cazul vitaminelor liposolubile depozitate in ficat si tesutul adipos. Vitaminele hidrosolubile pot genera tulburari gastrointestinale, renale si neuromusculare. Mineralele in exces pot conduce la reactii de toxicitate de tipul tulburarilor digestive, calcificari in tesuturi moi, hipertensiune arteriala si tulburari neurologice. De aceea, specialistii recomanda ca necesarul de vitamine si minerale sa fie luat din hrana zilnica.

Exercitiile fizice cu greutati sunt recomandate pentru mobilizarea corpului impotriva gravitatiei, in timp ce exercitiile de rezistenta si antrenamentul prin forta ajuta la cresterea fortei musculare. Sariturile si sporturile precum baschetul, handbalul sau fotbalul sporesc densitatea osoasa, iar alergatul stimuleaza de trei ori mai mult cresterea osoasa decat mersul normal. Genuflexiunile si fandarile intaresc oasele soldurilor, iar flotarile sunt recomandate pentru oasele de la incheieturile mainilor. Totodata, abdomenele si exercitiile pentru echilibru ajuta la cresterea capacitatii de a te mentine drept.

Sportul in exces suprasolicita oasele si articulatiile prin eforturi excesive repetate, afectandu-le. Sporturile care implica sarituri de la inaltime pot afecta oasele de la nivelul soldului, genunchiului, gleznei si coloanei vertebrale.

Una dintre afectiunile sistemului osos care diminueaza densitatea minerala osoasa si creste riscul de fracturi o reprezinta osteoporoza. Pentru prevenirea acestei boli este necesar un stil de viata activ, cu exercitii fizice periodice, un regim alimentar sanatos din care sa fie excluse cafeaua, tutunul, alcoolul si medicamentele pe baza de aluminiu.

Stresul consuma calciul din organism si afecteaza structura sistemului osos. Sedentarismul, obezitatea, reumatismul, artritele si administrarea de medicamente care cresc excretia de lichide si favorizeaza eliminarea mineralelor au efecte negative asupra sistemului osos.