Unele simptome si senzatii neobisnuite carora tindem de obicei sa nu le acordam importanta pot fi semnala de alarma ale unor afectiuni mai mult sau mai putin grave.

Sindromul de tunel cubital se manifesta prin compresia nervilor la nivelul cotului si prin senzatia de soc electric care strabate osul bratului. Poate aparea ca urmare a efectuarii unei activitati care a presupus indoirea repetata sau prelungita a cotului.

Spasmele musculare din timpul noptii numite si spasme hipnice apar ca urmare a unor contractii musculare involuntare in timpul tranzitiei dintre somnul superficial si cel profund. In unele cazuri, sunt corelate cu sindromul picioarelor nelinistite, tulburari ale somnului sau afectiuni neurologice.

Sindromul picioarelor nelinistite se manifesta prin senzatia incontrolabila de a misca picioarele si apare ca urmare a inactivitatii fizice, putand fi ameliorat prin miscare. Simptomele se manifesta mai pregnant seara si pot aparea atat in stare de veghe, cat si in timpul somnului, putand duce la tulburari ale acestuia.

Crampele musculare din timpul noptii apar in timpul somnului si se manifesta prin contractii dureroase la nivelul gambelor sau al muschilor din talpa. Sunt in general cauzate de deshidratare, suprasolicitarea picioarelor sau dezechilibre electrolitice. In unele cazuri, pot indica afectiuni precum diabetul, boala Parkinson, anemie sau afectiuni tiroidiene.

Crampele musculare din timpul zilei apar in timpul activitatii fizice, cand persoana afectata merge sau urca. Apar ca urmare a scaderii fluxului sangvin la extremitati si pot fi un simptom al bolii arteriale periferice generate de formarea placilor de grasime pe peretii arterelor piciorului.

Crampele la nivelul talpii pot indica prezenta trombozei venoase profunde, o afectiune grava din cauza careia cheagurile de sange din venele profunde ale picioarelor se desprind si ajung de la inima la plamani, generand embolie pulmonara sau chiar deces. Se manifesta prin durere profunda, inflamatie, sensibilitate si caldura locala.

Tremorul se poate manifesta in multiple feluri, la nivelul unor membre sau al intregului corp. Tremorul esential este de intensitate medie, iar cauzele sale nu sunt cunoscute. Se manifesta la nivelul mainilor, capului, bratelor, picioarelor, laringelui, limbii si apare la persoanele varstnice sau poate fi mostenit, fiind cunoscut sub numele de tremor senil.

Tremorul secundar apare in general ca reactie la unele medicamente antipsihotice, teofiline sau cu efect stimulator – edera, ginseng, gingko biloba sau ca urmare a consumului excesiv de cafea, tutun, tranchilizante sau droguri.

Bulimia este o tulburare alimentara si poate duce la aparitia tremorului din cauza alcalozei care consta in dezechilibrarea ph-ului prin cresterea alcalinitatii plasmei si a lichidelor intestinale. Netratata, alcaloza poate duce la aritmie, coma sau deces.

Tremorul mai poate aparea ca urmare a scaderii bruste a glicemiei in special in cazul diabeticilor sau ca urmare a hipotiroidismului si poate fi un indicator pentru scleroza multipla, afectiuni hepatice, ale rinichilor, infarct sau tumoare cerebrala.

Tremorul de repaus reprezinta un semn al bolii Parkinson si apare in momentul in care bratele, picioarele sau alte parti ale corpului sunt in repaus.

Palpitatiile se manifesta prin batai rapide si neregulate ale inimii si apar de obicei dupa un efort fizic intens sau chiar si in stare de repaus. Pot fi un semn al anxietatii, fricii sau atacurilor de panica sau pot aparea in urma consumului excesiv de alcool, cafea, ceai sau bauturi carbogazoase sau ca reactie la medicamente antidepresive, decongestionante, amfetamine, medicamente pentru tratarea astmului sau tiroidei.

Exista si anumite afectiuni sau tulburari care duc la aparitia palpitatiilor precum febra, anemia, hipoglicemia, nivelul scazut de potasiu, hipotiroidismul. Afectiunile cardiovasculare precum prolapsul de valva mitrala manifestat prin deformarea valvei mitrale sau aritmiile pot duce la aparitia palpitatiilor.