Durerile si disconfortul de la nivelul membrului inferior se pot resimti de la articulatiile soldurilor si pana la calcaie, fiind frecvent intalnite in randul populatiei.
Membrul inferior este alcatuit din muschi, articulatii, ligamente, tendoane, nervi si vase sangvine, oricare dintre aceste elemente putand avea diverse probleme, infectii sau leziuni care genereaza durere. In functie de cauze, durerea poate fi resimtita sub forma de furnicaturi, strapungeri, senzatii de ace, arsuri sau intepaturi.
Intensitatea variaza, de la un simplu disconfort, pana la cea invalidanta, care pune persoana afectata in imposibilitatea de a calca pe piciorul respectiv.
Cauzele durerilor membrului inferior
De cele mai multe ori, durerea este produsa de spasmele musculare, daca nu exista traumatisme sau de alte tipuri de simptome. Exista insa si cazuri in care sursa se afla intr-o alta zona a corpului, durerea fiind secundara.
O afectiune grava care pune in pericol viata este tromboza venoasa profunda care implica formarea unui cheag de sange la nivelul venelor. Acest cheag se poate desprinde si poate duce la crearea unui embolism pulmonar, a unui infarct miocardic sau a unui accident vascular cerebral.
Un alt tip de durere se datoreaza compresiei nervoase si se manifesta prin disconfort in zona lombara si a feselor, insotit de pierderea controlului vezicii urinare. Compresia nervoasa este grava si necesita consult medical de urgenta.
Alte simptome frecvente care insotesc durerea piciorului sunt starile de oboseala, febra, durerile articulare, scaderea mobilitatii articulare, noduli si vene varicoase.
Cauzele acestor tipuri de durere pot fi variate:
- boli infectioase;
- afectiuni neurologice;
- tulburari circulatorii;
- traumatisme;
- suprasolicitarea articulatiilor;
- modificarile care apar odata cu inaintarea in varsta;
- uzura articulatiilor si a oaselor.
Pentru durerile cauzate de traumatisme, suprasolicitarea si uzura articulatiilor, se recomanda adoptarea unor masuri speciale de ingrijire, repausul intre perioadele de efort intens si evitarea sporturilor extreme.
Cele mai frecvente tipuri de traumatisme sunt:
- fractura incompleta sau fisura osului;
- fractura membrului inferior;
- spasmele musculare datorate deshidratarii sau suprasolicitarii;
- leziunile datorate suprasolicitarii;
- luxatiile sau entorsele;
- leziunile traumatice - ruptura de menisc, ruptura tendonului ahilean.
Alte cauze des intalnite sunt de tip autoimun, inflamatoriu si degenerativ sau tin de diversi factori:
- bursita, care consta in inflamarea bursei, un sac cu lichid situat la nivelul articulatiilor;
- lezarea musculaturii posterioare a coapsei;
- guta, o forma de artrita;
- fibromialgia, o afectiune de tip cronic manifestata prin rigiditate, durere si sensibilitate;
- condromalacia rotulei;
- osteoartrita;
- sindromul de compartiment;
- venele varicoase;
- tendinita;
- rigidizarea arterelor ca urmare a aterosclerozei;
- chistul Baker;
- tumorile benigne sau maligne osoase;
- anumite medicamente - corticosteroizi, alopurinol;
- boala Legg-Calve-Perthes, de tip degenerativ care consta in pierderea vascularizatiei la nivelul soldului;
- osteomielita;
- lezarea nervului sciatic;
- celulita;
- fractura placii de crestere.
Exista si o serie de afectiuni grave care genereaza durere la nivelul membrului inferior precum tromboza venoasa profunda, boala arteriala periferica, manifestata prin ingustarea arterelor din cauza colesterolului si stenoza spinala, caracterizata de ingustarea canalului vertebral si compresia nervilor si a maduvei spinarii.
Cand e necesar consultul de specialitate
Specialistii recomanda consultul medical specializat daca durerea apare dupa perioade de mers sau efort fizic moderat sau intens, daca este insotita de roseata sau edem la nivelul gambei, daca piciorul este rece si palid sau de culoare violet sau daca contine dungi rosii, precum si daca exista leziuni care nu s-au vindecat corespunzator sau pacientul se afla in imposibilitatea de a lasa greutatea pe un memmbru inferior, manifesta dificultati la respiratie sau are febra mai mare.