Afectiunile genunchiului sunt, in mare masura cauzate de accidente si sechele precum entorsele si meniscopatiile pana la varsta de 40 de ani, iar, dupa aceasta varsta, de forme de reumatism degenerativ, gonartroza primitiva si secundara traumatismelor.

Expunerea articulatiei genunchiului la accidente de sport sau profesionale poate duce la intinderea sau ruperea ligamentelor rotulei prin miscari fortate de hiperextensie, hiperflexie sau torsiune. Pot aparea astfel entorse cu genunchiul stabil sau instabil din cauza rupturii ligamentare, in situatiile grave fiind necesar tratamentul chirurgical.

Formele de gonalgie cauzate de afectiuni reumatismale pot varia foarte mult in functie de simptomele afectiunilor.

Poliartrita reumatoida este o afectiune greu de identificat din cauza absentei simptomelor caracteristice si a existentei simptomelor artrozei. Caracteristicile poliartritei sunt modificarile inflamatorii la nivelul altor articulatii, redoarea matinala, nodulii subcutanati, cresterea V.S.H., testele pozitive privind factorul reumatoid, o forma de anemie moderata si lichid articular abundent in proteine.

Spondilita anchilozanta se caracterizeaza prin probleme la nivelul tesuturilor periferice si dureri in zona tarsiana.

Reumatismul subacut se manifesta prin inflamatii la nivelul genunchiului si al altor articulatii, in timp ce gonartroza se manifesta prin aparitia durerilor la primii pasi dimineata care se atenueaza in miscare si reapar in urma unui efort prelungit. In aceste situatii, poate aparea blocajul genunchiului si ingreunarea efectuarii activitatilor de tip urcatul si coboratul scarilor. Genunchiul este marit ca volum si deformat si pot fi prezente anumite formatiuni in scobitura poplitee, numite chisturi Baker. In timpul miscarilor sunt resimtite cracmente. La radiografie apar ingustarea spatiului articular, osteoporoza si osteofitoza. Gonartrozele secundare pot fi cauzate de factori traumatizanti precum meniscopatie, prezenta unui corp strain, fractura intraarticulara sau de anumite tulburari precum coxopatia, piciorul plat sau valgum.

Exista si cauze inflamatorii care pot genera dureri de genunchi precum artropatia infectioasa sau artropatia tuberculoasa care evolueaza lent, genunchiul avand un aspect tumefiat.

Guta si afectiunile sinovialei genunchiului pot duce la aparitia durerilor, fiecare dintre afectiuni necesitand investigatii amanuntite.

Osteonecrozele aseptice se intalnesc in cazul adolescentilor prin osteocondrita rotulei si apofizita tibiala anterioara care se manifesta prin dureri locale accentuate in momentul contractiei tendonului rotulian. La inceput, durerile sunt combinate cu blocari ale genunchiului, simptomele fiind similare unei artroze.

Pentru a preveni complicatiile care pot aparea in urma afectiunilor genunchiului, se recomanda consultul de specialitate pentru investigarea amanuntita a simptomelor si respectarea indicatiilor medicului.