Zgomotele articulare care se manifesta prin articulatii care scartaie, trosnesc sau pocnesc sunt, de cele mai multe ori, motive de ingrijorare sau de consult medical, in special in cazul in care efortul fizic zilnic este intens. Astfel de zgomote pot fi semnale pentru inceputul unei boli articulare. De aceea, este bine sa fie tratate cu atentie inca de cand apar.
Zgomotele articulare apar cel mai frecvent la nivelul genunchilor, insa pot aparea si la nivelul articulatiilor gleznelor, degetelor de la maini sau picioare, coloanei vertebrale, coatelor, umerilor si chiar al articulatiei temporomandibulare.
In unele cazuri, astfel de zgomote nu reprezinta simptome ale unei afectiuni, mai ales daca nu sunt insotite de dureri articulare si daca persista fara a suferi modificari de-a lungul timpului, ele fiind produse de tesuturile moi de la nivelul articulatiilor.
In situatiile in care zgomotele apar la nivelul articulatiei genunchiului, cauzele pot fi alinierea imperfecta a rotulei in structurile articulare, generand o frecare a acesteia de tesuturile adiacente si, implicit, un zgomot specific.
Daca zgomotul este asociat cu durere, acesta poate indica o degenerare a suprafetelor articulare ale oaselor. Zgomotele articulare pot fi declansate de rupturi sau fisuri ale meniscurilor sau de meniscuri deformate care sunt deteriorate intre capetele articulare, iar atunci cand genunchiul este indoit se creeaza o extensie a membrului inferior.
Zgomotele articulare mai pot fi cauzate de mici zone de calcifiere ale ligamentelor care, atunci cand trec peste suprafete mai dure, produc o pocnitura.
Tensiunea superficiala creata intre capetele osoase prin intermediul lichidului sinovial din articulatie poate reprezenta o sursa de zgomot.
Ca principiu general, daca zgomotele nu sunt insotite de alte simptome precum durerea, tumefactia, inrosirea sau deformarea, acestea sunt inofensive pentru sanatatea articulatiilor. Daca apare o senzatie dureroasa locala, este recomandabil sa consultati un medic ortoped sau reumatolog.
Pentru tratarea afectiunilor articulare se recomanda administrarea de glocozamina si condroitinsulfat. Acestea au rol adjuvant in tratarea artrozei in cadrul careia, cartilajul articular, supus permanent alternarii de faze de degradare si reparatie, sufera modificari. Artroza reprezinta o boala cronica ce avanseaza lent.
Glucozamina apartine categoriei glucozaminoglcanilor, molecule care ajuta la formarea si repararea cartilajelor. Condroitinul este cel mai abundent din aceasta categorie si este responsabil de elasticitatea articulatiilor.
Pentru preintampinarea unor astfel de afectiuni articulare, se recomanda un control strict al greutatii si inlaturarea surplusului de kilograme, daca este cazul, precum si practicarea de exercitii fizice si administrarea tratamentului indicat de catre medic.